“Peace is the fuel that drives life. As a car stops without fuel, your plans and dreams will stop without peace.” Ms. Zainab, Peace club member, Kololo SS, Kampala.

Nainen pitää kirjaa esillä.

Rauhankasvatusopas sisältää valmiit oppitunnit rauhan kerhoille vuodeksi.

Lainaus on peräisin Rauhankasvatusoppaan (Peace Education Manual) julkaisutilaisuudesta, josta mieleeni painuivat erityisesti oppilaiden puheet. Rauhankasvatustyö niin Kampalan slummeissa kuin Bibibidin pakolaisleirillä on muokannut käsitystäni rauhasta ja rauhankasvatuksesta niin opettajana kuin ihmisenäkin.

Oppilaiden avoimuus heille vaikeista asioissa ja luottamus niin opettajiin kuin toisiinsa ovat olleet minulle yllätys ja haaste. Perheväkivalta, läheisten epätoivo ja menettäminen, arvet, nälkä ja unettomuus ovat olleet välillä vaikeita ottaa vastaan. Vastapainona ugandalaisten ja eteläsudanilaisten avoimuus, iloisuus ja heittäytyminen ovat auttaneet jaksamaan ja saaneet myös miettimään omia arvoja.

Rauhankasvatusopas opettajien tueksi

Juuri julkaistu rauhankasvatusmateriaali, jonka Opettajat ilman rajoja -vapaaehtoinen Linda Massa kokosi ja kirjoitti, ja joka minä viimeistelin, tulee toivottavasti kulutettua puhki. Opetus jopa 80 oppilaan luokissa on täällä Ugandassa usein opettajajohtoista.

Rauhankasvatusmateriaalin oppitunnit ovat oppilaslähtöisiä ja oppilaita aktivoivia. Mitä pidemmälle oppitunteja edetään, sitä isommaksi oppilaiden rooli ja vastuu kasvavat. Manuaalin pääajatus on, että jokainen oppilas tulee nähdyksi, kuulluksi ja heidän mielipiteitään kunnioitetaan. Tarkoitus ei ole vain jakaa tietoa rauhasta, konflikteista tai rauhanrakentamisesta, vaan opettaa oppilaille taitoja ja aktivoida heitä. Tarkoituksena on lisätä oppilaiden kykyä vaikuttaa yhteisöissään ja yhteiskunnassa sekä antaa oppilaille ääni, joka kuuluu ja joka saa muutoksia aikaan.

Olen tehnyt rauhankasvatustyötä yhdessä Ugandan Muslim Youth Development Forumin (UMYDF) työntekijöiden kanssa. UMYDF:n on perustanut kaksi terroristi-iskusta selvinnyttä nuorta miestä estääkseen nuoria tarttumasta aseisiin ja liittymästä ääriliikeisiin. UMYDF:n rauhankerhot toimivat Kampalassa ja Yumbessa yhdessä sekä slummissa asuvien nuorten että pakolaisten kanssa. Järjestö tukee rauhankerhoja kouluissa, ammatillista koulutusta ja yhteisöjen taloudellista kehitystä sekä Ugandassa että muualla Itä-Afrikassa.

Rauhankasvatusmateriaalin oppitunnit aktivoivat oppijoita.

Antoisia kouluvierailuja

Olemme pitäneet oppitunteja uuden manuaalin pohjalta Bidi Bidin pakolaisleirillä kolmen koulun oppilaille. Valitettavasti Kampalan kouluvierailut  jouduin jättämään väliin ebolaepidemian vuoksi.

Kouluvierailut ovat olleet antoisia. Oppilaat ovat alun hämmästyksen jälkeen heittäytyneet harjoituksiin täysillä ja ilolla. Vaikka ryhmät ovat olleet välillä isoja, nuoret toimivat ohjeiden mukaisesti ja ovat taitavia ottamaan muut huomioon. Toki osa oppilaista tulee mukaan limun ja keksien toivossa, mutta teini-ikäisiksi oppilaat ovat kärsivällisiä ja innostuneita. Suurin ero suomalaiseen koululuokkaan on ehkä se, että Ugandassa oppilaat ovat innokkaita ja uteliaita oppimaan uutta. Suomessa “pakko” on usein oppilaan suusta ulos tuleva ilmaisu.

Rauhankasvatus on osa Ugandan uutta opetussuunnitelmaa.

Rauhankasvatuksen merkitys kasvaa

Miksi rauhankasvatusta pitää edistää yhdessä Afrikan mantereen rauhallisimmista maista? Ugandan väestö on monimuotoista ja maassa onkin yli viisikymmentä kieltä, lukuisia eri heimoja ja klaaneja sekä satoja tuhansia pakolaisia muun muassa Kongon demokraattisesta tasavallasta ja Etelä-Sudanista. Naapurivaltioissa on käynnissä useita konflikteja. Väestön keski-ikä on 16-vuotta. Ilmastonmuutoksen seurauksena vettä tulee sekä liikaa että liian vähän. Usein nuoret valmistuvat työttömiksi, ja bensan ja ruuan hinta on noussut osan saavuttamattomiin. Lasten fyysinen rankaiseminen kotona ja kouluissa on edelleen yleistä.

Tässä vain osa syistä, jotka tekevät rauhankasvatuksesta tärkeää. Ilolla huomasin, että rauhankasvatus on osa Ugandan uutta opetussuunnitelmaa. Väkivaltaa entisessä kotimaassaan kokeneet nuoret tai ystävänsä jengeille menettäneet oppilaat saavat tietoa ja välineitä väkivallattomaan toimintaan. Rauhankerhoissa nuoret saavat myös tärkeää vertaistukea ja he oppivat tapoja selvittää konflikteja rauhanomaisesti arjessaan ja yhteisöissään.

Tule kuulemaan lisää rauhankasvatustyöstä Educaan 27.1.2023 13:15 – 14:00 tilassa 103! Opettajat ilman rajoja: ”Kaikki opettajat koulussamme ovat rauhanrakentajia” – Opettajien kokemuksia rauhankasvatuksesta Suomesta ja Ugandasta

Kirkon Ulkomaanavun, Opettajat ilman rajoja -verkoston ja  Uganda Muslim Youth Development Forumin Rauhankasvatusopas (Peace Education Manual) on ladattavissa täältä.

Oppilaat heittäytyivät mukaan ilolla.