1. Täytyykö minun kuulua kirkkoon, jotta vain hakea OIR vapaaehtoiseksi?

Ei tarvitse! Verkoston vapaaehtoiset toimivat pääasiassa Kirkon Ulkomaanavun koulutusalan hankkeissa. Kirkon Ulkomaanapu ei tee lähetystyötä ja toimii kaikkien tukea tarvitsevien parissa esimerkiksi etniseen taustaan, uskontoon tai kansallisuuteen katsomatta. Arvostamme työntekijöidemme, vapaaehtoisemme ja kumppaneidemme erilaisia vakaumuksia. Näin ollen arvioimme soveltuvuuden vapaaehtoisjaksolle ammattitaidon ja kokemuksen perusteella.

2.  Voinko vaikuttaa siihen, mitä luokka-astetta opetan vapaaehtoisena?

Vapaaehtoisemme eivät opeta oppilaita luokissa. Tuemme kollegoiden ja opetus- ja koulutussektorin toimijoiden pedagogista osaamista esimerkiksi kouluttaen, mentoroiden ja valmentaen. Vapaaehtoiset työskentelevät siis aikuisten kanssa.

3.  Täytyykö minun olla luokanopettaja? Voiko vapaaehtoistehtävissä toimia varhaiskasvattaja tai ammatillisen puolen opettaja?

Vapaaehtoisemme toimivat opettajien ja koulutussektorin toimijoiden osaamista vahvistaen, joten tärkeintä on kyky kollegoiden tukemiseen. Pedagogiset opinnot sekä relevantti työkokemus antavat sopivan pohjan suurimpaan osaan vapaaehtoispaikoista – oli sitten taustaltaan luokanopettaja, aineenopettaja, ammatillisen puolen opettaja tai varhaiskasvattaja. Vapaaehtoisia haetaan hankkeiden tarpeiden mukaan ja monenlaiselle opetus- ja kasvatusalan osaamiselle on tarvetta. Jos vapaaehtoispaikkaan toivotaan erityisosaamista, siitä mainitaan paikkakuvauksessa.

4. Voinko päättää mihin maahan lähden ja missä siellä asun?

Hakiessasi pyydämme sinua arvioimaan, minkä hankkeen tarpeisiin oma ammattitaitosi ja kokemuksesi parhaiten sopivat, ja hakemaan tämän perusteella. Tavoitteenamme on tarjota korkealaatuista suomalaista opetuksen ja kasvatuksen ammattiaitoa kollegojen ammatillisen kasvun tueksi kaikissa hankkeissamme. Miettiessämme mihin sijoitamme kunkin yksittäisen vapaaehtoisen, arvioimme jokaisen osaamisen ja hankkeen sekä sidosryhmien tarpeet. Näin ollen voimme ehdottaa vapaaehtoiselle myös kohdetta, johon hän ei ole mahdollisesti itse hakenut alun perin.

5. Täytyykö minun maksaa itse lennot ja asumiskulut vapaaehtoisena?

Ei tarvitse. Me katamme lähtöön sekä jakson aikana työhön liittyvät menot: esimerkiksi rokotukset, viisumin, lennot, asumisen kohdemaassa sekä työhön tai lähtökoulutuksiin liittyvät matkat. Lisäksi saat pienen kuukausirahan, joka kattaa ruokakulut.

6. Jos haen, tarkoittaako se, että lupaudun lähtemään heti maailmalle?

Ei, hakupapereiden lähettäminen ei ole vielä vapaaehtoisjaksoon sitoutuminen. Pyydämme kertomaan hakemuksessasi, milloin olisit käytettävissä vapaaehtoisjaksolle. Kun hakuaika päättyy, käymme kaikki hakemukset läpi. Hakijoiden joukosta kutsumme soveltuvimmat henkilöt haastatteluun. Haastattelussa pääset myös kuulemaan lisää hankkeista ja sijoitusmaastasi. Haastatteluiden perusteella tarjoamme vapaaehtoispaikkoja soveltuville hakijoille. Jos otat paikan vastaan, allekirjoitamme vapaaehtoissopimuksen ja aloitamme lähtövalmistelut.

7. Voinko hakea etäpaikkoihin, vaikka minulla on kokopäivätyö?

Etätehtävät eivät vaadi kokopäiväistä työpanosta, vaan niitä on mahdollista tehdä myös oman työn ohessa.

Etäasiantuntijapesteistä maksetaan pientä työkorvausta. Etävapaaehtoispaikat, jotka vaativat pienemmän työpanoksen, toimivat täysin vapaaehtoisperiaatteella.