Ensimmäisen täyden työviikon päätteeksi täällä Kirkon ulkomaanavun eli Finn Church Aid (FCA) Nepalin toimistolla oli minulla edessä ensimmäinen työmatka ja matkakohteena Gorkha. Gorkha on yksi Nepalin 75 alueesta ja on saanut nimensä legendaaristen Gurkha-sotilaiden mukaan.

Vaikka Gorkhaan on matkaa täältä Kathmandusta vain noin 130 km, niin ajomatka kesti kokonaisuudessaan melkein kuusi tuntia. Gorkhaan vievä tie on yksi Nepalin valtateistä ja näin ollen hyvässä kunnossa, ruuhkat vain ovat osa jokaista arkipäivää täällä Nepalissa.

Opetusta turvallisessa ympäristössä

Ensimmäiseksi kävimme vierailulla Navajyotin peruskoululla tai tarkemmin sanottuna väliaikaiskoulun rakennustyömaalla. Varsinainen koulurakennus vaurioitui viimevuotisessa maanjäristyksessä niin pahoin, että tiloja ei saisi enää käyttää opetukseen ennen kuin ne ovat perusteellisesti korjattu. Koulu ja opetus tosin jatkuu vaurioituneissakin koulurakennuksissa ennen kuin tilalle saadaan väliaikaiskouluja tai varsinaiset koulurakennukset peruskorjattua. FCA Nepal rakennuttaa mm. Navajyotiin väliaikaiskoulurakennusta, jotta opetus ja oppiminen voisivat jatkua turvallisessa ympäristössä. Väliaikaiskoulurakennuksen olisi tarkoitus olla toimiva ja käytössä kolmesta viiteen vuoteen, kunhan rakennusta muistetaan huoltaa säännöllisesti. Tämän aikajakson jälkeen oppilaiden olisi tarkoitus palata korjattuun koulurakennukseensa ja väliaikaiskoulua voitaisiin käyttää esimerkiksi säilytystilana. FCA Nepal tarjoaa myös näille alueille käymälöitä ja puhdasta vettä.

Katastrofeihin varautumista

Gorkhan työmatkan pääkohteena oli siellä tapahtuva kaksipäiväinen opettajankoulutus, jonka aiheena oli katastrofiriskien vähentäminen, katastrofista toipuminen ja opetuksen ylläpitäminen katastrofin kohdatessa. Luonnonkatastrofit ovat osana elämää täällä Nepalissa ja koulutuksen avulla opettajia pyritään valmistamaan tulevaan, niin että koulut voisivat jatkaa toimintaansa katastrofin sattuessa ja lapset saisivat jatkaa oppimistaan. Koulutus oli kokonaan nepalinkielellä ja vaikka en itse nepalia puhukaan niin suhteellisen hyvin koulutuksessa pysyi kärryillä. Kouluttajat olivat selkeästi innoissaan koulutuksen aiheesta ja saivat myös opettajat hyvin mukaansa pohtimaan, kuinka valmistautua katastrofien varalta ja mitkä olisivat ne mahdolliset omaa koulua koskevat katastrofit.

Nepalin kauneus

Niin kuin Opettajat ilman rajoja -vapaaehtoiskollegani Katri totesi omassa blogissaan; todellinen Nepal löytyy Kahtmandun ulkopuolelta. Heti kun siirtyy pois Kathmandun liikenneruuhkista ja melusta, edessä avautuu kirkas taivas, puhdas ilma ja saasteeton luonto. Maisemat ja luonto ovat todella vehreitä ja Nepalin kauneus aukeaa aivan eri tavalla katsojalleen.

Katastrofeihin varaudutaan koulutuksella
Katastrofeihin varaudutaan koulutuksella

 

gorkha4_koulutuksesta

 

Lounasta valmistellaan
Lounasta valmistellaan

 

Tuovi ja kaksi paikallista opettajaa onnistuneen koulutuksen jälkeen
Tuovi ja kaksi paikallista opettajaa onnistuneen koulutuksen jälkeen