Opettajat ilman rajoja –verkoston vapaaehtoisjaksoja on vuoteen 2020 mennessä kertynyt jo yli 100. Vapaaehtoiskokemuksen jälkeen kokemus ja tieto jää osaksi ihmistä monella tapaa.

Vapaaehtoisuudesta ja esimerkiksi pakolaisuuden todellisuudesta on kerrottu ystäville, tuttaville ja suuremmallekin yleisölle erilaisilla foorumeilla, kuten Keniassa ollut Pekka Ihanainen tiivistää. Usein tietoa ja kokemuksia jaetaan työpaikoilla kollegoille ja onpa OIR-vapaaehtoinen ollut äänessä myös esimerkiksi Ylen Ykkösaamussa. Parhaimmillaan vapaaehtoiskokemus paisuu kestämään vielä pitkään ulkomaanjakson jälkeen.

Tästä hyvä esimerkki on erityisluokanopettaja Johanna Kaisjoki, joka oli kaksi vuotta sitten Ugandassa. Vapaaehtoisjakson jälkeen hän kertoo jakaneensa kokemuksiaan hyvin ahkerasti, kun opettajat ja oppilaat eri kouluista halusivat innokkaasti kuulla hänen ajastaan Itä-Afrikassa.

“Monet Afrikassa solmitut OIR-ystävyyssuhteet rikastuttavat edelleen niin opettajantyötä kuin vapaa-aikaani.” 

“Heti vapaaehtoiskokemuksen jälkeisenä lukuvuotena toimin kotikuntani opettajien kiertävänä tutorina. Rakensin muutaman erilaisen workshopin aiheen pohjalta ja sain käytännössä vetää niitä viikottain eri-ikäisille oppijoille ja eri luokka-asteiden opettajille koko vuoden. Kannoin mukanani esineistöä, kankaita, valokuvia, diaesityksiä ja musiikkia. Nämä hetket luokissa palauttivat minut joka kerta oman huikean kokemukseni äärelle; ihmisiin, luontoon, ääniin, tuoksuihin, makuihin ja tunnelmiin”, kuvailee Johanna.

Johanna on yhä yhteydessä kokemuksen aikana tutustumiinsa ihmisiin. “Monet Afrikassa solmitut OIR-ystävyyssuhteet rikastuttavat edelleen niin opettajantyötä kuin vapaa-aikaani. Suomalaiset ja hollantilaiset opettajakollegat ovat somen kautta tavoitettavissa edelleen. Rohkaistuin toimimaan myös vuoden ajan mobile-mentorina ja sain paljon mahtavia kontakteja eurooppalaisiin ja ugandalaisiin kollegoihin myös tätä kautta.”

Joukko ihmisiä seisoo pöydän ympärillä, jossa on eri värisiä post it -lappuja.

Opettajakoulutuksen lehtoreita ja opetusministeriön henkilöstöä suunnittelemassa koulujen opinto-ohjauksen vuosikelloja KUA:n koulutuksessa Kambodzassa.

Opettajakoulutuksen lehtoreita ja opetusministeriön henkilöstöä suunnittelemassa koulujen opinto-ohjauksen vuosikelloja KUA:n koulutuksessa Kambodzassa.

Heikki Pasanen, eläkkeellä oleva yliopettaja ja filosofian tohtori oli syksyllä 2019 Kambodzassa mukana opinto-ohjauksen projektissa. Pasanen on jakanut tietoa ja kokemuksiaan esimerkiksi Ylen Ykkösaamussa (linkki jutun lopussa), Maailman opettajien päivässä sekä Haaga-Helian opettajanopinnoissa. Myös tulevia lähtijöitä hän on briiffannut.

Jokainen maailmalla ollut vapaaehtoinen voi varmasti allekirjoittaa sen, että Suomesta lähtevä ja sinne palaava ihminen katsovat asioita erilaisesta vinkkelistä. 

Eläkkeellä oleva erityisluokanopettaja Hanna Suomela oli vapaaehtoisjaksolla Keniassa. Jo kokemuksensa aikana hän jakoi elämäänsä Facebookissa ja Instagramissa, ja nämä päivitykset synnyttivät monia mielenkiintoisia keskusteluita.

Suomeen palaamisen jälkeen hän on jakanut OIR-kokemuksiaan toimiessaan aktiivina vapaaehtoisena Naisten Pankissa. Suomela tekee edelleen opettajansijaisuuksia ja kertookin kollegoilleen kokemuksistaan kouluissa.

“Monille kollegoille on ollut jopa yllättävää kuulla, että vapaaehtoisjakson voi toteuttaa myös varsinaisen työuran jälkeen”, muistuttaa Suomela. “Olen myös kehunut KUA:a vapaaehtoisjakson mahdollistajana. Vapaaehtoista tuetaan ja turvallisuudesta huolehditaan. Lisäksi KUA:a arvostetaan maailmalla kehitysaputoimijana.”

Jokainen maailmalla ollut vapaaehtoinen voi varmasti allekirjoittaa sen, että Suomesta lähtevä ja sinne palaava ihminen katsovat asioita erilaisesta vinkkelistä. Ugandassa kesällä 2019 ollut biologi, ammattikorkeakouluopettaja Anou Londesborough kuvailee kokemustaan rikastuttavaksi.

“Vapaaehtoistyöjakso vaikuttaa päivittäin esimerkiksi suhtautumiseesi erilaisiin arkipäivän ongelmiin, jotka eivät olekaan niin isoja. Varsinaisesti työelämääni kokemus ei ole vaikuttanut, paitsi ehkä niin, että 10km työmatkan kulkeminen polkupyörällä ei tunnu enää ultimaattiselta sankariteolta, vaan ihan normaalilta tavalta ihmisen siirtyä kodin ja työn väliä.”

Neljän ihmisen jalat näkyvät tekstin vieressä, joka on kirjoitettu maahan. Viivan toisella puolella lukee lessons learn ja toiselle puolella lessons taught.

Heikki Pasasen haastattelu Ykkösaamussa: https://areena.yle.fi/audio/1-50211954

Kuvat: Linda Juntunen, Elina Tuusa, Heikki Pasanen, Roosa Kuusisto