Aloitin Opettajat ilman rajoja -etäasiantuntijana kesällä 2021. Olen mukana Naisten Pankin Inclusive Actions for Improving Women’s Social Status through Skills, Employment and Economic Development (INSWEED) projektissa Kambodzan Siem Riepin alueella. Projekti on ensimmäinen laatuaan ja on ollut todella mielenkiintoista olla mukana aloittamassa uutta hanketta. Toisaalta se on myös tarkoittanut, että mitään ei ole ollut valmiina ja kaiken on saanut suunnitella ja luoda itse. Se on sekä haaste että mahdollisuus.

Naiset lakkaavat varpaankynsiä.

Alan opiskelua ammattikoulussa.

Ensimmäisenä tehtävänäni olen kouluttanut paikallisia opettajia ja organisaatiota. Minulla on pitkä tausta coachingista ja yrittäjyydestä. Ensimmäisiksi koulutusteemoiksi valikoituikin coachingin perusteet ja yrittäjyyspedagogiikka. 

Kielimuurista huolimatta ja ehkä juuri siksi, ovat koulutukset olleet antoisia ja laittaneet itsenikin miettimään asioita eri kantilta. Moni itsestään selvä asia itselleni ei olekaan itsestään selvää muille. On hienoa ollut myös jakaa ajatuksia opettamisesta ja ammatillisestä koulutuksesta sekä Kambodzalaisten kollegoideni että maatoimiston kanssa.

Onnistunut etäkoulutus vaatii hyvät verkkoyhteydet. Yhteydet eivät ole Kambodzassa hyvät ja tästä syystä joudumme koulutuksen aikana pitämään kamerat suljettuina. Haasteena onkin ollut osallistujien osallistaminen ja aktiivisen vuorovaikutuksen luominen. Koulutuksiini on osallistunut 25 – 35 henkilöä. Valitettavaa on, että vain harvan kanssa on mahdollista koulutuksen aikana vaihtaa ajatuksia. Joidenkin kanssa olemmekin jatkaneet keskustelua koulutuksen jälkeen whats appin välityksellä.

On hienoa ollut myös jakaa ajatuksia opettamisesta ja ammatillisestä koulutuksesta. 

Englannin kielen taito ei kaikilla osallistujilla ole hyvä. Toisinaan, joku paremman kielitaidon omaava, toimii tulkkina. On kuitenkin hienoa, että kielitaidosta huolimatta opettajat osallistuvat koulutuksiini. Yhden etäkoulutuksen kesto on ollut 1 – 2h.  Aikaero Kambodzaan on 5 tuntia ja tämä onkin hyvin mahdollistanut etäkoulutusten pitämisen aamuisin, ennen oman työpäivän alkua.

On ollut todella hienoa olla vaikuttamassa ammatillisen koulutuksen kehittämiseen Kambodzassa. Työn merkityksellisyys korostuu, kun konkreettisesti saa olla mukana luomassa uutta ja viemässä projektia eteenpäin. Uskon, että pienillä teoillani voin olla vaikuttamassa ja luomassa jotain suurta.

Nainen hymyilee kameralle.

Minna toimii etäasiantuntijana ammatillisen koulutuksen hankkeessa.

Olen onnellinen, että saan jakaa osaamistani ja oppimiani asioita muille, Kambodzalaiset kollegani ovat olleet aktiivisia ja hienoja keskusteluja on syntynyt. Toivon, että olen saanut sytytettyä edes pienen kipinän valmentavaan opettajuuteen ja yrittäjyyspedagogikaan.