Pauliina on yksi kymmenestä suomalaisesta World Teacher -vapaaehtoisesta, jotka työskentelevät parhaillaan Ghanassa kouluttaen paikallisia opettajia.

Morning seremony eli suomalaisittain päivänavaus oli Model Regional schoolissa rytmikäs kokemus. Lapset olivat rivissä koulun pihalla. Muutamat heistä soittivat rumpuja ja toiset lauloivat ja marssivat rumpujen tahdissa. Siirtyminen sisätiloihin tapahtuu myös rumpurytmin tahdissa kädet iloisesti sivuilla heiluen. Perjantaisin koulussa on viimeiset tunnit liikuntaa ja oppilailla on koulun omat urheiluvaatteet päällä. Vaatteiden värit symboloivat Ghanan lippua. Vihreä väri kuvastaa luontoa, keltainen maan vaurautta ja punainen esi-isien verta, joka on vuodatettu maan vapauden puolesta. On vaikuttavaa, että jokaisella värillä ja symbolilla on oma merkityksensä ja niiden läsnäolon voi aistia koulussakin.

Ghanan lipun väreillä on oma symbolinen merkityksensä

Aloitin päiväni avustamalla kollegani pitämää matematiikan tuntia. Oppilaat opiskelivat neliön ja kolmion pinta-alan laskemista. Luokassa oli mukava nähdä, kuinka oppilaat osallistuivat tuntiin, ja saivat lopulta pahviset kolmiot kasiinsa. Siirryin katsomaan ghanalaisen opettajaparini pitämää matematiikan tuntia. Ghanassa ei, ainakaan tässä koulussa ole tarjolla minkäänlaista erityisopetusta ja luokassa on oppilaita, jotka eivät tee tunnilla mitään. He saattavat kävellä ympäriinsä luokan ulkopuolella, koska tehtävät ovat heille liian vaikeita. Ymmärrän hyvin, että opettaja ei ehdi auttaa, koska 40 muun oppilaan kanssa on kiirettä.

Pauliina pääsi opettamaan erityistä tukea tarvitsevaa oppilasta laskemaan pullonkorkkeja. Tunnelma oli herkkä.

Kävin syömässä koulussa tehtyä fufua ja okrakeittoa. Maksullinen kouluruoka on yllättävän hyvää ja ravitsevaa. Tanaankin keitossa oli suuria kananpaloja ja tietysti riittävästi mausteita. Ruoka kokataan sisäpihalla avotulella, joten savunmaun pystyy aistimaan. Joskus suuhun tietenkin saattaa eksyä muutama hiekanjyvänenkin.

Koulu loppui liikuntatunteihin. Oppilaat juoksivat iloisina koulun pihalla. Jalkapallo oli suosittua ja lapset keksivät kaikenlaisia kivoja leikkejä. Sain myös lauluesityksen ja monia iloisia hymyjä ja juttutuokioita. Tästä on maanantaina hyvä jatkaa!