Keskiviikkona 22.8. kävimme kollegani Susanin kanssa vierailemassa Rainbow -päiväkodissa, joka on yksityinen päiväkoti Asmarassa. Päiväkoti aloitti lukuvuotensa keskiviikkona 29.8. Päiväkodin opettajat aloittivat työt noin 1.5 viikkoa ennen, kuin lapset tulivat päiväkotiin. Henkilökunnalla oli hyvin aikaa suunnitella tulevaa lukuvuotta ja laittaa kaikki valmiiksi ennen lapsien saapumista.

Susan ja minä pidimme kahden tunnin tuokion opettajille: 30 min leikkejä, 60 min luento ja 30 min leikkejä. Susanin osuus oli aktiivinen luento kriittisestä ajattelusta. Luennolla opettajat pohtivat Susanin johdolla mitä on kriittinen ajattelu: Minkä tasoista tietoa on olemassa (universaali totuus, koulussa opittua, kaverilta kuultua jne.)? Miten arvioida ja analysoida totuusväitteitä? Luennon lopuksi opettajat miettivät miten lasten kriittistä ajattelua voidaan kehittää. Susan käytti esimerkkinä yksinkertaista kuvaa vuohesta ja henkilöstä, jonka jälkeen hän esitti kysymyksiä: mitä näet kuvassa? Onko henkilö iloinen vai surullinen? Miksi? Miksi henkilö on kuvassa vuohen kanssa? Mitä henkilö tekee, jos alkaa satamaan vettä?  Susanin luento laittoi selvästi opettajien aivot liikkeelle ja syntyi myös mukavaa keskustelua sekä pohdintaa.

Minun osuuteni koostui leikeistä ja peleistä, joita opettajat voivat hyödyntää päiväkodin arjessa. Leikittiin monelle suomalaiselle tuttuja leikkejä esimerkiksi väriä, reaktioleikkiä, selkään piirtämistä, kehon kirjaimia ja lakanalentopalloa. Leikkien tarkoituksena oli näyttää, että lapset voivat oppiva monia asioita leikkimällä. Motoristen taitojen lisäksi leikkien avulla harjoiteltiin esimerkiksi numeroita, ruumiinosia, kirjaimia, eläimiä, yhteistyötä, luovuutta, keskittymistä ja reaktiokykyä. Oppimisen lisäksi tärkeää on myös hauskanpito.

Opettajat ottivat meidät lämpimästi vastaan ja olivat todella aktiivisia ja innostuneita.  Perinteiseen tapaan meille tarjottiin vielä teetä ja syötiin pala kuivakakkua, joka muuten oli paras kuivakakku, mitä olen tähän mennessä täällä maistanut! Kokonaisuudessaan mahtava aamupäivä!

Lakanalentopalloa