Eilen illalla se vihdoin tuli, nimittäin jo kauan odottamani sähköposti Afrikasta: viisumianomukseni on vihdoin hyväksytty ja pääsen ensi viikolla lähtemään kohti Afrikkaa. Afrikan sarvessa sijaitseva Eritrean valtio saa jälleen vieraakseen uuden suomalaisen.

Tuntuu lähes uskomattomalta, että viikon päästä tähän aikaan olen jo Eritreassa, sen verran kauan lähtöä on odotettu. Se on myös muutaman kerran jo viivästynyt, mutta nyt kun viisumi ja lentoliput ovat sähköpostissani, alkaa toden teolla tuntua siltä, että jonnekin ollaan lähdössä.

Tällä hetkellä olen Brysselissä ja odotan Euroopan komission Transversal Skills –työryhmän kokouksen alkua. Kokouksessa puhutaan, miten tieto- ja viestintäteknologian käyttö- ja muita taitoja voitaisiin luokitella Euroopan laajuisesti ja mahdollisesti myös yhteisesti arvioida niiden osaamista. Ensi viikon todellisuus on varmasti aika erilaista, koska olen esimerkiksi kuullut, että ministeriössä ja yliopistolla, mihin menemme, ei päivittäin ole välttämättä edes sähköjä saati sitten internet-yhteyttä. Tämä varmasti asettaa uudenlaisia haasteita, mutta luo myös mielenkiintoisia ja vaativia tilanteita, joissa pitää selvitä eri tavalla kuin mihin Suomessa on tottunut. Toisaalta juuri tämä onkin yksi tulevan puolivuotisen kokemukseni helmistä.

Odotan innolla pian alkavaa vapaaehtoisjaksoani Eritreassa. Uskon, että ensi vuoden huhtikuussa Suomeen palaa kokemusta rikkaampi ja ehkä jopa hieman muuttunut mies.

Artikkelin kuva Liberiasta, Jari Kivelä.