Espoon Latokasken koulussa kodin ja koulun päivän vietto on vakiintunut marraskuun lauantaille työnimellä Marrassäpinät. Tilaisuudessa oppilaat yhdessä huoltajien kanssa ovat järjestäneet erilaisia toimintapisteitä. Yksi suosittu piste on kirpparipöytä. Monet luokkatoimikunnat ovat tuoneet oman pöytänsä jonka tuotoilla usein rahoitetaan luokkaretkiä tai leirikouluja.

Marraskuussa 2013 katselimme vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan Tanja Routaman kanssa pöytiä ja hämmästelimme tavaran paljoutta. Tavaran paljous sai meidät miettimään että aineellinen hyvinvointi Suomessa on verraten hyvä jos vertaa siihen, että maailmassa on paljon paikkoja, missä koulutus tai terveydenhoito eivät ole itsestäänselvyyksiä. Yksissä tuumin mietimme, voisiko koulu ja vanhempainyhdistys yhdessä tukea koulutusta jossain päin maailmaa.

Vaihtoehtoja ja kanavia oli tarjolla useampia, mutta vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja tunsi Alassane ja Elisa Ouedragon joiden perustama yhdistys Bougoudia ry tukee koulunkäyntiä Burkina Fason maaseudulla. He tulivat Tanjan kutsusta  vierailulle kouluun ja sovimme vuosittaisesta yhteistyöstä ja sen muodoista. Oppilaat koulustamme ovat lähettäneet tervehdyksiä ja piirustuksia Alassanen ja Elisan välityksellä Burkina Fasoon kouluihin.

Joka vuosi saamme myös kuulla terveiset kouluista ja näemme valokuvia miten koulun kalustaminen edistyy. Oppilaat ovat innoissaan saadessaan esittää kysymyksiä. Vanhempainyhdistys on sopinut avustavansa toimintaa vuosittain pienellä summalla. Yhteistyömme on nyt jatkunut yli kolme vuotta ja monellakin tapaa ollut silmiä avaavaa niin lapsille kuin aikuisille.

Lue lisää Bougoudia ry:stä