Lukukausi on täällä vihdoin päässyt hyvään vauhtiin, koulu aloitettiin tänä lukuvuonna täällä Kambodzassa vasta marraskuun alkupuolella. Pääministeri antoi määräyksen, että tänä syksynä loma oli kuukauden pidempi kuin aikaisempina vuosina.

Tämä koski vain kunnallisia kouluja, yksityiskoulut määrittelevät itse lukuvuotensa ja lomansa. Kyselin syytä loman pidennykseen, kukaan ei tiennyt, epäiltiin, että haluttiin antaa opettajille aikaa tehdä muita töitä, koska opettajan palkalla ei pysty perhettä elättämään. Oli asia niin tai näin, lukuvuosi on nyt käynnissä.

Olen tämän viikon aikana käynyt seuraamassa oppilaanohjauksen oppitunteja neljässä eri koulussa. Tunteja pitävät opot ovat saaneet koulutuksensa viime kesän aikana, joten he kaikki aloittavat uutta uraa ohjaajina. Jokainen heistä on ollut opettajana, mutta uuden roolin ja oppiaineen omaksuminen on jännittävää.

Luokkahuoneet ovat karuja, niissä on puiset pulpetit ja liitu- tai tussitaulu sekä pöytä opettajalle. Opiskelijoilla on koulupuvut, valkoinen paita ja tumma alaosa, tytöillä hame ja pojilla housut. Opiskelijoilla on mukanaan vihkot ja kynät, niihin kopioidaan taululta sinne kirjoitetut asiat. Opettaja antaa tehtävän, monesti opiskelijat eivät itse tee tehtävää, vaan odotetaan vastauksen ilmestymistä taululle, josta se sitten kopioidaan. Näin vältytään virheiden tekemiseltä. 

 

Luokissa on luukut ikkunoina, niiden kautta saadaan valoa ja ne toimivat myös ilmastointilaitteina. Pihan ja viereisten luokkien äänet kaikuvat estotta sisään. Jokaisessa luokassa on lähes 40 oppilasta, välillä melu on valtava.

Oppilaanohjauksen teemoina on mm. itsetuntemus, jatko-opinnot ja opiskelutaidot. Näihin teemoihin opettajajohtoinen opetusmetodi sopii huonosti. Ei ole olemassa yhtä totuutta, jonka voi kopioida vihkoonsa taululta. Tämä aiheuttaa epävarmuutta sekä oppilaissa että opettajissa. Oli ilo huomata, että uudet opot rohkeasti kokeilivat esimerkiksi ryhmätyötä opiskelumetodina. Toivon, että he jatkavat sekä itsensä että oppilaiden haastamista myös tulevaisuudessa.

Virpi työskentelee Opettajat ilman rajoja vapaaehtoisena Kambodzassa.