-Habari yako?
-Musuri sana.
-How are you?
-I am fine, thank you.
Joka kerta, kun kuljen matkani toimistolle, vastaan kysymykseen monta kertaa. Se aloittaa työpäiväni mukavasti.

Vihdoin yli kahden vuoden odotuksen jälkeen olen Opettajat ilman rajoja -vapaaehtoisena Kakumassa, Keniassa. Olen toiminut erityisluokanopettajana melkein 30 vuotta, ja olin jo kauan ajatellut, että voisin tehdä opettajana vapaaehtoistyötä. Korona-aika kuitenkin siirsi lähtöäni. Toimin täällä yhteistyössä Kirkon Ulkomaanavun paikallistoimiston henkilökunnan kanssa, ja tuen täällä pakolaisalueen opettajia.

Koululaisia.

Kakumassa tuetaan pakolaisalueen kouluja ja opettajia.

Koululaisten lomaviikolla olin mukana vanhempien koko päivän koulutuksessa, missä aiheina olivat lapsen oikeudet, turvataito, hygienia ja kuukautiset. Vanhemmat olivat todella aktiivisia ja kollegani täällä mahtavia. En ole Suomessa ollut koskaan vanhempainillassa, missä näytetään, miten siteitä tai kuukautiskuppia käytetään. Haasteena täällä on, ettei vettä ole aina saatavilla. Siteet ovat myös kalliita. Lapsen oikeudet valitettavasti eivät toteudu kuin osan kohdalla. Vanhempaintapaamisessa käytettiin swahilia, englantia ja arabiaa.

Täällä järjestettiin myös koululaisten kulkue, mihin osallistuin kollegani Maureenin ja koululaisten kanssa. Kulkueen jälkeen oppilaat esittivät ohjelmaa, missä aiheina olivat mm. teiniavioliitot ja lapsen oikeudet.
Oppilaat esiintyivät ohjelmissaan todella hienosti ja vakuuttavasti. Lasten kautta tietoa viedään myös vanhemmille. Täällä varsinkin korona-aikana teiniraskaudet lisääntyivät.

Kulkue.

Kaikki pakolaislapset eivätkä paikalliset Turkana-heimon lapset käy koulua. Koululaisten kulkua tuo positiivista näkyvyyttä myös koulunkäynnille.

Hymyilevä porukka.

Vapaaehtoiset toimivat tiiviissä yhteistyössä KUA:n toimiston henkilökunnan kanssa.

Olen valmistellut myös koulutusta opettajille erityisoppilaiden tukemisesta koulussa. Toiminnallista oppimista havainnollistamaan olen kerännyt opetusmateriaalin valmistusta varten ilmaisia materiaaleja: vesipullojen korkkeja, vesipulloja, tikkuja, pieniä kiviä.

Täällä ajankäsitys on hiukan eri kuin Suomessa. Kuten kollegani Maureen sanoi:
-Time is only a suggestion in Kenia! Ensi viikoksi on jo suunnitelmia, mutta jo nyt olen oppinut, että muutoksia tulee ja lopulta kuitenkin asiat järjestyvät. Kuten täällä sanotaan:
-Sawa, sawa!
Asante – Kiitos!