Våran tid i Uganda påbörjades med en introduktionsvecka i Kampala. Med god mat, varma nätter samt en hel del nya intryck. Känslan av ett nytt land, då all energi är slut när solen går ner.

 

Inte minst för alla nya intryck men vi hade även den fantastiska möjligheten att delta i skolningen av ”INEE minimum standards” (An International Network for Education in Emergencies). En intensiv och lärorik fyra dagars kurs om ”Utbildning i nödsituationer”. Med hjälp av kursen har jag kunnat granska min omgivning samt det som sker i utvecklingssamarbetet utifrån ett helt nytt perspektiv.

 

Så var det dags att åka upp mot nordvästra Uganda, till distriktet Arua, där skolningen fortsatte med ett besök till flyktingområdet Omugo. Genom de vackra landskapen for vi fram, längs vägen fick vi syn på ett av de stora djuren som tillhör ”The big five”, nämligen elefanten. Nio vackra elefanter stod och betade en bit borta från vägen.

 

Några dagar senare besökte vi Omugo Settlement för att utföra en övning för kursen. Uppgiften var att analysera KUH:s (Kyrkans Utlandshjälp) arbete utifrån ett konfliktsensitivt perspektiv. KUH har byggt klassrum, skolbänkar, toaletter samt bostäder för lärarna. Traditionella byggnader som kallas för ”Tukulus” (se bilden). På skolgården pågick fortfarande en del byggarbete samt plantering av nya träd som kommer ge mat och skydd för elever och personal. KUH står även för skolmaterial samt fortbildning av lärare i bland annat ”säkerhet och skydd för barn” samt ”psykosocialt stöd”.

 

Efter den avslutade kursen tog vi oss till det västra Nilområdet till distriktet Adjumani, mitt hem för de kommande månaderna. När vi kom fram var det fortfarande väldigt torrt, trädena och marken var svedda av den heta solen som gassat under flera månaders tid. Vägarna var dammiga och luften väldigt kvav. Människorna står i väntan på regnet.

Adjumani är en liten stad uppe i nordvästra Uganda. Den största stammen och det populäraste språket i området heter Madi.

 

”Manjora” (tack) blev mitt första ord.

Linda Sohlberg är en klasslärare, hon arbetar i Uganda som volontär.