Vuoden 2016 World Teacher ohjelma Keniassa starttaa näinä päivinä. Matkaan lähdössä oleva luokanopettaja Annika Nieminen kirjoittaa matkavalmisteluista ja odotuksistaan.

Koulun tuttu lukuvuosi jäi taakse kuukausi sitten ja muutaman päivän kuluttua on edessä hyppy tuntemattomaan. Heinäkuun kaksiviikkoinen jakso tulee olemaan elämäni ensimmäinen Afrikassa. Haen kokemusta paitsi Keniasta myös siitä, millaista on olla vapaaehtoisena kehittyvässä maassa. Olisiko se jotain sellaista, jota voisin tulevaisuudessa tehdä pidemmänkin pätkän?

Orientoituminen seikkailuun käynnistyi jo huhtikuussa, kun me Suomen vapaaehtoiset tutustuimme toisiimme projektiin koulutusviikonlopun aikana. Kokemus oli riemastuttava, sillä oli hieno nähdä moinen joukko motivoituneita ammattilaisia. Tapaaminen nostatti odotuksia myös oman ammatillisen kehittymisen kannalta, sillä onhan minulla edessä hyppy tuntemattomaan. Tämän joukon kanssa on turvallinen olo lähteä kokemaan ja kokeilemaan.

Tulevan kahden viikon aikana on edessä oman opetustyylin esittelyä, toisten arviointia ja kaikkien meidän kehittymistä. Opiskeluaikoina saimme palautetta työstämme ja annoimme sitä tovereillemme, mutta ammatin ohella ohjauksesta minulla ei ole kokemusta. Ja senpä vuoksi lähtö jännittää. Paitsi uusi ympäristö, myös suuri joukko ihmisiä ympärillä ja uudenlaiset työtehtävät nostattavat sykettä. Tämä yhdessä rankan työvuoden kanssa onkin melkoinen yhtälö.

Lapin erämaassa, tiettömien taipaleiden päässä oli hyvä ladata akut alkulomasta. Samalla oli tilaisuus hiljentyä miettimään omaa opettajuutta ja sen erityispiirteitä, kerrata piskuisen verran opettajakoulutuksen antia ja lukemattomia koulutuksia. Mikä tekee suomalaisesta opettamisesta erityistä ja miten se näkyy omassa työssäni? Vastauksen siihen saa vain seuraamalla muiden opettajien työtä ja vertaamalla sitä omaan.

Viimein on tullut pakkaamisen aika. Lahjaksi saamani Kenia matkaoppaan tavailu on saattanut ajatukset kaukomaahan. Innolla ja jännityksellä odotan tulevaa kaksiviikkoista. Mitä onkaan edessä opetusmaailmassa ja kulttuurien kohdatessa? Entä miltä maailma näyttää heinäkuun lopussa?