Työpaikallamme Asmara Community College of Educationissa annetaan opetusta sekä lukiolaisille että opettajaopiskelijoille. Lisäksi mukana on opettajia, jotka päivittävät omaa opettajantutkintoaan vuoden mittaisessa ohjelmassa. Yhteensä ahkeria opiskelijoita on kampusalueella päivittäin yli kahdeksansataa.

Olemme tällä viikolla olleet päivittäin seuraamassa opetusta. Mukana on ollut niin englannin, biologian kuin maantiedonkin tunteja. On hienoa nähdä se innostus, joka loistaa opettajien silmistä heidän kertoessaan vaikkapa litosfäärilaattojen liikkeistä, elämän tunnusmerkeistä tai englannin kieliopista – siis aivan samoista asioista, joita Suomessakin opetetaan ja opiskellaan. Vaikka olosuhteet täällä Eritreassa ovat varsin erilaiset kuin Suomessa, oppimisen ilo lienee universaalia.

Toistaiseksi suurin osa seuraamastamme opetuksesta on annettu melko perinteisillä menetelmillä, opettajan puheen, liidun ja taulun avulla.

Toisaalta olemme seuranneet vasta joitakin oppitunteja, joten meillä on vielä paljon eri opetusmenetelmiä nähtävänä.

Opettajankoulutuslaitoksen alue tarjoaa mahtavat puitteet esimerkiksi maasto-opetukseen, ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten tätä mahdollisuutta käytetään hyväksi.

Ensi viikolla tarkoituksenamme on mennä tutustumaan myös paikallisiin alakouluihin, ja siis nähdä, millaisia tuloksia opettajankoulutus tuottaa. Ainakin yksi asia on varmaa: Monet oppilaat menevät innolla kouluun. Aamulenkillä ennen seitsemää tulee nimittäin jo suurin joukoin vastaan hymyileviä pikkukoululaisia, jotka ovat vihreissä koulupuvuissaan matkalla ensimmäisille oppitunneilleen.

Lisäksi pääsemme myös itse opettamaan ensi viikolla biologiaa lukiolaisille. On ehkä helpompaa itsekin miettiä, mitkä menetelmät toimivat käytännössä ja mitkä eivät, kun niitä on itse kokeillut. On myös mukavampaa pohtia kollegoiden kanssa, millaisia työmenetelmiä voisi käyttää, kun on itsekin kokeillut niitä paikallisessa kontekstissa.

Siis mitä mielenkiintoisin viikko on käynnissä, mutta ehkä vielä mielenkiintoisempi viikko on edessä!

Aurinkoinen Asmara kuittaa ja kumartaa!

Artikkelin kuva Liberiasta, Kirkon Ulkomaanavun kuva-arkisto, Kuvaaja Jari Kivelä.