Opettajat ilman rajoja -verkoston ja World Teacher -ohjelman toinen päivä Keniassa on tarina onnellisuudesta ja elämänasenteesta sekä totuttautumisesta uuteen ympäristöön ja ryhmään, jossa tulisimme toimimaan seuraavan kahden viikon ajan.

340 kilometrin matka Nairobista kenttäkouluillemme Kisumun kaupunkiin Victorianjärven rannalle on myös läpileikkaus Kenian yhteiskunnasta: Aamu, joka alkaa Nairobin lattekahvilasta päättyy Kisumun peltisille hökkelikioskeille, joissa kauniisiin kankaisiin pukeutuneet naiset myyvät ananaksia ja Facebook -matkapuhelinkortteja.

 

Suuntaamme Nairobi Junctionin esikaupunkialueelta isossa pakettiautosaattuessa aamuvarhaisella kohti Kisumuun johtavaa valtatietä. Radio Classic soittaa etnohittejä ja auton ikkunasta näkyy kenialainen versio esikaupungin reunojen kauppakeskittymästä. Kuoppaiset tienvarret ovat täynnä innokkaita keramiikka- ja hedelmäpuukauppiaita, miehiä kuorma-auton lavoilla sekä vuohilaumoja.

 

Siinä missä Iso hautavajoama repeää geologisessa lähitulevaisuudessa irrottaen Afrikan sarvea mantereesta, myös Kenian yhteiskunta on jakautunut. Kuljettajamme Moseksen mukaan samalla kun keskiluokka haluaa Nairobista ulospäin, maaseudun köyhä väestö muuttaa sisään. Tie Kisumuun on myös Ugandan valtimo, jota pitkin Mombasan satamaan laivattu rahti ajetaan Ugandan markkinoille. Tienvarret ovat täynnä peltihökkeleitä ja kioskeja. Rekkaliikenne on paikoin kaaottista. Hidastetöyssyjen kohdalla myyjät ryntäävät kauppaamaan ananasta.

 

Päällimmäinen muistijälki kaiken kaaoksen keskellä on kuitenkin ympäröivä vihreys, kauneus ja paikallisista ihmisistä välittyvä onnellisuus. Akaasiapuiden alla juoksee seepralaumoja ja impala-antilooppeja. Pysähdymme hollantilais-suomalaisen ryhmämme kanssa pienelle huoltoasemalle tauolle. Syömme lounasta nurmikolla ja pelaamme nimileikkejä luoden turvallista ilmapiiriä, jonka pohjalle oppiminen voi rakentua.

 

Lähialueen köyhimmissäkin hökkeleissä asuvat ihmiset ovat pukeutuneet kauniisti ja tervehtivät ystävällisesti. Kurjimmiltakin näyttävät pienet myymälät mainostavat palveluitaan ylpeänä. Hilton-hotellin seinät ovat peltiä, vieressä on savitiilinen Twitter -shop, ja kahvilan kyljessä lukee metrin korkuisin kirjaimin ”amazing digital tv”. Love doctor myy astrologin palveluita. Kaikki hymyilevät, nuoret miehet hengaavat mopojen selässä risteyksissä viettämässä aikaa. Lapset vilkuttavat ohi ajaville autoille.

 

Auringon laskiessa autosaattuemme kaartaa majapaikkamme pihaan Kisumussa ja puutarhassa odottaa kookospähkinäjuomia. Erään teorian mukaan avain onnellisuuteen on, ettei vaadi elämältä mitään, ja on läsnä hetkessä vapaana tekemään mitä vain. Tällöin voi saada elämältä kaiken. Sunnuntainen ajomatka Nairobista Kisumuun johtavalla tiellä muistuttaa tästä.

 

Kirjoittaja Rami Ratvio

Rami työskentelee kulttuurimaantieteen yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitoksella.