Wat Bon alakoulu on yksi Kambodzhan mallikouluista. Vierailu Wat Bon alakoulussa jätti lähtemättömän jäljen opinto-ohjaajiksi opiskelevien opintomatkalla vapaaehtoistyöntekijä Sari Turusen mieleen. Esimerkiksi yhteisöllisyys, koulun kehittämiselle omistautunut rehtori ja liikuntavammaisten oppilaiden inkluusio saivat aikaan tunteen, että tällaisissa kouluissa asuu parempi tulevaisuus.

Elokuun aivan loppupuolella lähdimme opo-opiskelijoiden kanssa opintomatkalle Siem Reapiin, sinne samaiseen kaupunkiin missä kuuluisat Angkorin temppelit ovat. Reilun 180 kilometrin bussimatka taittui kolmessa tunnissa.

Vierailimme Wat Bon alakoulussa (Wat Bo Primary School). Koulun rehtori on tehnyt pyyteetöntä, periksiantamatonta ja rohkeaa edelläkävijän työtä kolme vuosikymmentä kehittääkseen erilaista ja parempaa koulua lähistön lapsille ja yhteisölle. Uusien rakennusten, oppimisympäristöjen ja oppimisvälineiden rahoittamiseksi koulussa on tehty paljon aktiivista varainhankintaa omatoimisesti. Lisäksi opettajien osaamisen suhteen koulussa on tavallista korkeammat vaatimukset. Ympäristökasvatus ja yhteisöllisyys olivat myös avainsanoja koulun arjessa. Wat Bo on nyt yksi Kambodzhan mallikouluista ja rehtori on palkittu työstään uuden opetusministerin toimesta. On todettava, että harvoin olen tavannut niin eläväistä, innostunutta, omaan asiaansa uskovaa ja toimeliasta koulun johtajaa.

Saapuessamme koululle aamulla aikaisin oppilaat kokoontuivat kunniakujaan, jota pitkin rehtori johdatteli meidät koulualueen läpi. Ensin meille laitettiin kaulaan perinteiset huivit, jotka saimme lahjaksi koululta. Lapset lauloivat ja soittivat meille kulkiessamme. Kokoustilassa tilaisuus jatkui musiikkiesityksillä. Lapset lauloivat myös englanniksi ja meitä pyydettiin laulamaan mukana. Kiersimme luokissa ja tapasimme opettajia ja oppilaita koulutyönsä parissa. Tämä oli myös ensimmäinen koulu, jossa näin esimerkiksi liikuntavammaisia. Rehtori sanoikin, että Wat Bo on koulu kaikille ja kaikki ovat siellä tasa-arvoisia. Kaikesta näkemästäni ja kokemastani aistin, että tässä koulussa asuu tulevaisuus.