Virpi on Opettajat ilman rajoja -vapaaehtoisena Kambodzassa kouluttamassa opinto-ohjaajia. Kambodzassa opinto-ohjaus ottaa ensiaskeleitaan.

Opinto-ohjaajien koulutuksen aikana oli paljon puhetta opintomatkalle lähdöstä. Täällä Kambodzassa matkailu ei ole kovin yleistä, harva on käynyt kotikaupunkinsa ulkopuolella, rahaa ei ole tuhlattavaksi ”turhuuksiin”.  Ja nyt vihdoin kauan odotettu reissu koitti.

Kokoonnuimme maanantaiaamuna aikaisin provinssin koulutuksesta vastaavan viraston pihalle. Siellä odotti kolme pikkubussia täynnä innokkaita matkalle lähtijöitä. Tiet ovat niin huonossa kunnossa, että pikkubussit ovat huomattavasti kätevämpiä liikkua kuin suuret ajoneuvot.

Matka Kampong Thomiin kesti noin kuusi tuntia. Lounaan nautimme matkan varrella huoltoasemalla. Suurimmalla osalla oli omat eväät mukana, jotta voitiin säästää vähäisiä rahoja muuhun. On täysin hyväksyttävää syödä ravintolassa myös omia eväitä. Kaikki ruoka jaetaan, niin ravintolasta tilattu, kuin omat eväätkin. Omia annoksia ei ole. Hyvältä maistui.

Tutustuimme paikalliseen kouluun, joka oli maaseudulla. Koulu oli paikallisella mittapuulla hieno. Eräs koulun tukija on Thaimaan kuningashuoneesta, joten voimme vain hämmästellä paikan tasoa. Opiskelijat olivat rakentaneet mm. sähköpyörän, jota pääsimme kokeilemaan. Koululla oli oma kasvimaa, jota opiskelijat viljelivät ja osa sähköstä tuotettiin aurinkopaneeleilla.

 

Opinto-ohjaajat saivat kasveja tuliaisiksi kotiin, koulun kaupasta hankittiin myös muuta tarpeellista kotiin vietäväksi. Kävimme yhdessä koulun opettajien kanssa lounaalla. Näin opot pystyivät kyselemään epävirallisemmin koulun toiminnasta.

Matkamme toinen kohde oli Siem Reap ja siellä Youth Center. Keskus järjestää mm. taideopetusta ja leiritoimintaa nuorille. Kohderyhmä ovat köyhät nuoret. Keskuksen tilat ovat kaupungin keskustan tuntumassa melko lähellä Anghor Watin temppelialuetta, joten on melko epätodennäköistä, että köyhät nuoret hyötyvät keskuksen toiminnasta. Ei heillä ole varaa matkustaa syrjäalueilta keskuksen aktiviteetteihin, vaikka toiminta keskuksessa onkin maksutonta.

Opinto-ohjaajat olivat tyytyväisiä matkaan, vaikka paluumatkalla bussissamme kiiri vilkas keskustelu siitä, että viimeisessä majapaikassamme oli kummitellut. Osa kertoi, että he eivät olleet pystyneet nukkumaan, koska kummitukset olivat häirinneet. Saavuimme keskiviikkoiltana takaisin Battambangiin turvallisesti kummittelusta huolimatta.

Virpi