Koulun keskeyttäneet nuoret eivät saa toista mahdollisuutta Kambodzassa.

Kambodzassa ensimmäiset opinto-ohjaajat saivat koulutuksensa suomalaisten opinto-ohjaajien johdolla. Maassa on ollut useita Opettajat ilman rajoja -verkoston vapaaehtoisia suunnittelemassa koulutusta ja jakamassa asiantuntemustaan.

Työskenneltyään omissa kouluissaan opinto-ohjaajina parin vuoden ajan, paikalliset opinto-ohjaajat ottivat uuden askeleen eteenpäin ja kouluttivat seuraavat 29 eri aineiden opettajaa uusiksi opinto-ohjaajiksi.

Valmistujaisjuhlaa vietettiin perjantaina 28.7.2017.

Käynnissä viimeinen uusien opinto-ohjaajien koulutusviikko Kambodzassa.

Tarkoitus on laajentaa opinto-ohjaus osaksi koulumaailmaa, ensin Battambangin provinssissa ja vähitellen koko maan kattavaksi toiminnaksi. Tämä on hieno alku sille.

Paikalliset opinto-ohjaajat kouluttamassa uusia opoja.

Olen saanut olla mukana viimeisen viikon ajan koulutuksessa ja todennut ilolla miten paikalliset kollegat ovat jakaneet asiantuntemustaan ja metodejaan eteenpäin. On harjoiteltu ryhmätöitä, erilaisia opetus- ja oppimismetodeja, kirjoitettu oppimispäiväkirjoja jne.

Kaikki tämä on ollut uutta.

Aiemmin kouluissa opetus on käytännössä ollut täysin opettajajohtoista, ja käytetyimmät metodit liitutaululle kirjoittaminen ja ulkoaopettelu.

Koulun keskeyttäminen on yleistä, eikä näille keskeyttäjille ole toista mahdollisuutta. Aikuiskoulutusta ei ole tarjolla, jos peruskoulun päättötodistus puuttuu.

Tämän vuoksi on äärettömän tärkeää saada koulupudokkaiden määrä pienenemään. Niissä kouluissa, joissa ohjausta on ollut tarjolla, on tapahtunut juuri niin.

Koko maan opinto-ohjaajien kokonaismäärä on nyt 40.

Nyt on huolehdittava siitä, että uudet opinto-ohjaajat saavat tukea uuden uransa alussa ja voivat kokea olevansa ylpeitä uudesta roolistaan!

 

Ystävällisin terveisin helteisestä Battambangista,

Virpi