Susanne ja Aija ovat osallistuneet Opettajat ilman rajoja -verkoston lähtijäkoulutukseen Helsingissä. Kolmen päivän koulutuksessa käydään läpi monenlaisia teemoja liittyen opettamiseen ja elämään kehittyvissä maissa. Yksi läksy on oppia, että joskus riittää, kun on ihminen ihmisille.

Olemme istuneet Susannen kanssa nyt kaksi päivää Opettajat ilman rajoja -verkoston lähtijäkoulutuksessa Helsingissä muiden vapaaehtoistyöhön valittujen opettajien kanssa. Osa meistä jo tietää, minne matka johtaa, osa on jo tehnyt lyhyen matkan maailmalle ja osalle matkan kohde on vielä avoinna.

Olemme saaneet hyvää teoriatietoa ja kuulleet myös ammattitaitoisten tekijöiden kokemuksia kentältä. Matkalle valmistautuminen on aina jännittävää ja odotukset ovat korkealla. Vaativissa olosuhteissa on kuitenkin hyvä muistaa, että ”Good enough” on tarpeeksi hyvä, kuten Minna Peltola muistutti luennossaan.

Tomi Järvinen, Kansainvälisen työn johtaja Kirkon Ulkomaanavulla, piti ryhmällemme puheenvuoron voimaantumisesta. Pohdimme yhdessä, mitä voimaantuminen oikeastaan tarkoittaa. Meille se tarkoittaa itseensä uskomista, motivaatiota, ratkaisujen etsimistä ja löytämistä, omien vahvuuksien tunnistamista ja muutokseen sopeutumista. Usein ajatellaan, että voimaantumista tapahtuu onnistumisien yhteydessä. Itse asiassa voimaantuminen ei tarkoita onnistumista, vaan sitä miten nousee jaloilleen epäonnistumisen jälkeen.

Sairaanhoitaja ja psykoterapeutti Päivi Hieta korosti omien rajojen kunnioittamista tilanteissa, joissa kenties kohtaamme kriisin tai katastrofin läpikäyneitä ihmisiä. Aina on muistettava huolehtia myös omasta jaksamisesta. Raskaista tilanteista pitää osata vetäytyä ennen kuin väsyy itse ja päätyy autettavan asemaan.

Olemme nyt osallistuneet koulutukseen kaksi päivää. Huomenna palaamme kuulemaan ja oppimaan lisää. Yksi läksymme on oppia, että joskus riittää, kun on ihminen ihmiselle.

Avoimin mielin,

Aija & Susanne