Perjantaina pääsin mukaan seuraamaan työryhmäkokousta, jossa käytiin läpi alueellista tilannetta WASH-projektista. Se on useamman järjestön yhteisprojekti, jolla on kahtalainen päämäärä.

Ensisijainen tavoite, ja todella tärkeä, on rakentaa sekä korjata vuoden 2015 maanjäristyksen ja Terain eteläisen tasangon tulvissa viime vuonna vahingoittuneita koulujen saniteettitiloja. Huonot hygieniaolosuhteet todella sairastuttavat lapsia täällä. Opin kokouksessa, että rakennusprojektit etenevät hyvin.

Toinen päämäärä on lisätä hygieniatietoisuutta kouluissa. UNICEF on tuottanut jaettavaa havainnollista oppimateriaalia ja opettajia koulutetaan alueellisesti kertomaan käsienpesun tarpeellisuudesta. Näin perjantaina, että Kirkon Ulkomaanapu (KUA) on onnistunut tavoitteessaan saada alueellaan materiaalit toimitettua kaikille kouluille.

Kuva: KUAn arkisto: Chandrarekha. Vihko ja penaali sisältöineen jaettu oppilaille. Shree National Primary School -koulussa, Khatbaiya, Janakpur, Nepal
Kuvaaja: Veera Pitkänen


Ensi viikolla on vuorossa matka tutustumaan, miten projekti etenee alueilla. Odotan sitä, ja myös että pääsen samalla näkemään muuta maata. Ensimmäisen viikon aikana olen ollut Kathmandussa ja KUA:n toimistossa opettelemassa projektiin liittyviä asioita. Olen myös oppinut kulkemaan kaupungissa, lähialueella, pahemmin eksymättä. Ei aivan helppoa sokkeloisissa kortteleissa, joissa kadunnimet puuttuvat. Tarvitaan hyvää suuntavaistoa ja maamerkkien mieleen painamista. Tai karttasovellusta kännykässä!