Helsinki-Vantaan lentokentältä Asmaraan pääsee Istanbulin kautta reilussa kahdessatoista tunnissa. Suomi ja Eritrea sijaitsevat lisäksi samalla aikavyöhykkeellä. Maiden välinen aikaero mitataankin ennemmin kymmenissä vuosissa kuin tunneissa.

Kaupunkikuvaa leimaavat toinen toistaan hienommat, Italian siirtomaa-ajasta muistuttavat rakennukset. Internet toimii häivähdyksittäin; tavaroita on, mutta sitä kaikkea, mitä haluaisi, ei aina ole saatavilla. Lisäksi koko maassa ei ole pankkiautomaatteja. Sen sijaan on avokätistä vieraanvaraisuutta, tarkkanäköistä huumoria ja yksi Afrikan turvallisimmista ja siisteimmistä kaupunkiympäristöistä.

Ensimmäiset päivät ovat hujahtaneet uusiin kotikulmiin ja ihmisiin tutustuessa. Työpaikallamme olemme tavanneet suurimman osan opettajista ja kiertäneet kampuksella. Työskentelyolosuhteet ovat toki aivan erilaiset kuin Suomessa, mutta jokainen tekee silti parhaansa.

Eritreassa on kaksi opettajankoulutuslaitosta. Kirkon ulkomaanavun koulutusasiantuntija Hanna Posti-Ahokas työskentelee Eritrean Institute of Technologyn osana toimivalla opettajankoulutuslaitoksella ja me kaksi Opettajat ilman rajoja -työntekijää puolestaan Asmara Community College for Educationissa (ACCE). Laitokset ovat erillisiä, mutta tekevät yhteistyötä.

Ensimmäisen kokonaisen työviikon aikana keskittynemme seuraamaan opetusta laitoksella. ACCE:ssa on käynnissä opettajakoulutuksen opetussuunnitelman päivitystyö, jossa toivotaan myös meidän näkemyksiämme.

Lisäksi ACCE:ssa on tänä vuonna alkanut meikäläisittäin lukiotasoista vastaava koulutus, jossa nuoria suunnataan opetusalalle jo varhaisesta vaiheesta. Ohjelmassa on aloittanut 630 opiskelijaa, ja sen toivotaan tuottavan opetusalalle lisää motivoituneita opettajia.  Haasteena täällä, niin kuin monessa muussakin maassa, on se, että opettajan ammatti ei ole haluttu eikä niin arvostettu kuin meillä Suomessa.

Nyt alkuun pää on pyörällä uusista nimistä, kasvoista ja paikoista sekä tietysti äänistä ja tuoksuista. Kaikki on kuitenkin sujunut mallikkaasti ja edessä on epäilemättä ikimuistoinen puoli vuotta. Tästä se lähtee. Tuntuu hyvältä aloittaa.

Kuva Lukioopiskelijoita englannintunnilla Asmaran Community Collegessa (ACCE), Katri Meriläinen.