Opettajat ilman rajoja – vapaaehtoistyöjaksoni alkoi lokakuun puolivälissä. Asemapaikkani on Battambang, Kambodzan toiseksi suurin kaupunki maan länsiosassa, lähellä Thaimaan rajaa.

Työnimikkeeni on Educational Advisor ja tehtävänäni on kiertää neljässä Dream School – projektin koulussa Battambangin ympäristössä paikallisen Puthi Komar organisaation työntekijöiden kanssa. Dream school projektissa on kolme alakoulua ja yksi yläkoulu. Projektin tavoitteena on kehittää koulujen opetuksen laatua, lisätä vanhempien ja koko kyläyhteisön osallistumista koulujen toimintaan sekä tehostaa oppilaskuntien toimintaa kouluilla.

Kouluilla seuraan tunteja ja annan opettajille palautetta ja vinkkejä oppijakeskeisten ja aktiivisten opetusmenetelmien käytössä. Juttelen myös rehtorien ja opettajien kanssa tuntien ulkopuolella. Onneksi mukanani on paikalliset projektityöntekijät tulkkaamassa keskusteluja. Tuntien seuraamisen lisäksi tehtäviini kuuluu jonkin verran opettajien kouluttamista ja erilaisten työpajojen pitämistä.

 

Luokanopettajat pohtivat pelien käyttöä opetuksessa.

 

Lukuvuosi alkaa Kambodzassa marraskuun ensimmäisenä päivänä ja aloitin kouluilla käynnin silloin. Kätevin kulkuväline Battambangissa ja varsinkin ympäröivissä kylissä on mopo. Battambangin ympäristö on maanviljelysseutua. Riisiä viljellään paljon, samoin monenlaisia vihanneksia ja hedelmiä. Yksi projektin kouluista sijaitsee alueella, jossa viljellään alueelle poikkeuksellisesti appelsiineja.

Normiaamu: kypärä päähän ja menoksi.

 

Koulujen oppimateriaalit ja resurssit ovat suomalaisin silmin todella vaatimattomat. Luokkahuoneen kalustukseen kuuluu pulpetit, opettajan pöytä ja tuoli, taulu ja pari tuuletinta. Oppilailla on käytössään oppikirjat, vihko ja pieni liitu- tai tussitaulu tehtävien tekemistä varten. Jo 6-vuotiaat ekaluokkalaiset kirjoittavat kirjaimia hämmästyttävän siististi liitutauluihinsa. Isompien oppilaiden vihkot ovat jo varsinaisia taidonnäytteitä. Koulujen pihojen koko vaihtelee, mutta kaikkia pihoja pyritään tekemään viihtyisimmiksi kyläyhteisön tuella. Oppilaat ovat innolla mukana siivoamassa, suunnittelemassa ja toteuttamassa pihojen kunnostusta.

Istutuksien valmistelua koulun pihalla.

 

Yhteen projektin kouluista, Slor Kramin alakouluun rakennetaan uutta koulurakennusta, joka nousee vauhdilla. Joulukuussa alkanut rakennusprojekti valmistuu maaliskuussa, jolloin on uuden koulurakennuksen vihkiäiset ja oppilaat pääsevät väistötiloista ja vuoroluvusta uusiin luokkiin.