Olen Opettajat ilman rajoja -vapaaehtoisena Keski-Afrikan tasavallassa Naisten Pankin rahoittamassa hankkeessa, jonka tavoitteena on voimauttaa paikallisia naisia ja parantaa heidän toimeentuloaan lukutaito-opetuksen, yrittäjyys-, maanviljelys- ja rauhantyökoulutuksen kautta Bozoumin alueella. Hanke toteutetaan Bozoumin naisryhmien kanssa, jotka ovat erikoistuneet erilaisiin aktiviteetteihin ompelusta ja ravintolapalveluista saippuanvalmistukseen ja viljelyyn.

Fille-Mère-Femme -naisryhmän puheenjohtaja Christelle ja ryhmän jäseniä.

Bozoum on pienehkö kaupunki 400 km maan pääkaupungista Banguista luoteeseen Kamerunin rajalle päin. Nyt sadekaudella kukkulainen maisema on vehreä, muina kausina kuiva ja karu. Infrastruktuuri kaupungissa ja lähialueilla on melko olematonta; kuoppaisia maanteitä, sähköä tulee generaattoreista pari tuntia päivässä, puhelinoperaattori sulkee linjat iltaisin ja nettiyhteyttä ei käytännössä ole ollenkaan. Tilanne Bozoumissa on tällä hetkellä rauhallinen, mutta tulevaisuutta on vaikea ennustaa pidemmällä tähtäimellä. Aseelliset ryhmät ovat läsnä ja vaikuttavat paikallisten elämään ja humanitääristen apujärjestöjen toimintaan. Pohjoisesta, jossa tilanne on kriittisempi, on paennut Bozoumiin maan sisäisiä pakolaisia.

Bozoum 2018.

Arki kulkee kaikissa olosuhteissa. Paikalliset naiset ovat vahvoja ja heillä on kädet täynnä töitä, erityisesti maaseudulla. Naiset ovat päävastuussa kodinhoidosta; lapsista, siivouksesta ja ruoanlaitosta. Perheet ovat suurilukuisia. Tähän aikaan vuodesta he ovat erityisen kiireisiä peltotöiden kanssa, sillä nyt on sadekausi ja kylvöaika parhaimmillaan. Peltotöihin lähdetään jo varhain aamusta klo.5-6 aikaan, ja sinne on usein useamman kilometrin matka. Iltapäivällä naiset suuntaavat torille myymään mm. maapähkinöitä, maniokkia ja saippuaa. Huolimatta vastuusta ja isosta työmäärästä, mies on silti lähes poikkeuksetta perheen pää.

Christelle, Fille-Mère-Femme -ryhmän pj, Anna, OIR-vapaaehtoinen ja Elysée-Alexandre, Bozoumin lukutaitosektorin johtaja ennen lukutaito-opettajien rekrytointia.