Kieliopastoiminta: kysymyksiä ja vastauksia

Alle on listattu yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia kieliopastoimintaan ja Helsingin yliopistossa opiskelijoiden kanssa yhteistyössä kehitettyyn suomen kielen opetusmenetelmään liittyen.

Miten pääsen mukaan toimintaan?

Voit ilmoittaa kiinnostuksesi vapaaehtoisopetusta kohtaan tämän lomakkeen kautta, niin otamme Sinuun yhteyttä.

Mihin sitoudun ilmoittautuessani?

Opetus suunnitellaan vapaaehtoisten ehdoilla. Sopiva opetustahti per henkilö on 2-4 kertaa kuukaudessa. Yksi ryhmä kokoontuu yleensä kerran viikossa kahden tunnin ajan. Tunnilla on aina vähintään kaksi vapaaehtoista joka kerta. Jokaisella ryhmällä on hyvä olla isompi vetäjätiimi, jonka kanssa yhdessä sovitaan aikataulut. Tällöin esimerkiksi matkat tai muut esteet eivät ole este tulla mukaan toimintaan.

Mitä materiaaleja opetuksessa käytetään ja mistä materiaalin saa?

Tunneilla opetetaan suomea Toisto-menetelmän avulla. Materiaali on vapaasti saatavilla netissä. Löydät sen täältä! Sivuilta löytyvät tuokioiden käsikirjoitukset, opetuskuvat, sanastokoosteet ja näytevideot sekä osallistujalistat. Lisäksi sivuilta löytyy oppijoiden omaan käyttöön tarkoitettu osallistujapassi.

Materiaali löytyy valmiina niistä rymistä, joissa toimintamme on jo käynnissä. Kaikissa materiaaliasioissa voit kääntyä projektikoordinaattorin puoleen. Painetun kuvamateriaalin tuokioihin voit tilata ilmoittamalla kotiosoitteeseesi saara.zamiatin(at)kirkonulkomaanapu.fi. Materiaalin saaminen edellyttää osallistujatietojen raportointia.

Voiko Toisto-ryhmää vetää ilman kieliopaskoulutusta?

Voi, mutta suosittelemme Toisto-koulutukseen osallistumista ja toimintaan tutustumista ennen opetuksen aloittamista. Opetuksen järjestämiseen liittyy paljon käytäntöjä, joihin on hyvä perehtyä ennen varsinaista aloittamista,  esimerkkeinä hankkeen indikaattoritietojen kerääminen. Lisätietoja näistä saat projektikoordinaattorilta.

Milloin kieliopaskoulutuksia järjestetään?

Kieliopaskoulutukset käynnistyivät vuoden 2015 lopulla. Uusia koulutuksia järjestetään eri puolilla Suomea. Tulevista koulutuksista ilmoitetaan Opettajat ilman rajoja -nettisivuilla sekä Facebookin sivuilla Opettajat ilman rajoja ja Suomen kieli sanoo tervetuloa.

Mistä saan ajankohtaista tietoa toiminnasta?

Toiminnasta saa tietoa mm. Toisto-uutiskirjeestä, jonka voi tilata sähköpostitse hankkeen projektikoordinaattorilta. Tietoa toiminnasta myös Opettajat ilman rajoja -uutiskirjeessä, jonka voi tilata liittymällä verkostoon. Kannattaa myös seurata sosiaalisen median kanaviamme!