Suomen kieli sanoo tervetuloa!

Opettajat ilman rajoja -verkosto on tehnyt Suomessa työtä turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien parissa syksystä 2015 lähtien. Tavoitteena on ollut erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien turvapaikanhakijoiden ja kotoutujien tukeminen.

Kielioppaat vastaanottokeskusten kielenopetuksen tukena -hanke (7/2016-9/2018)

Verkoston tapa auttaa etenkin haavoittuvassa asemassa olevia on ollut kouluttaa tavallisista suomalaisista kielioppaita, koordinoida vapaaehtoisryhmien toimintaa mm. vastaanottokeskuksissa ja kehittää materiaalia kielenopetuksen tueksi. Toimintaa on toteutettu EU:n Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto AMIF:in tuella Kielioppaat vastaanottokeskusten kielenopetuksen tukena -hankkeessa (7/2016-9/2018). Toiminnan ytimessä on ollut kuuntelemisen merkitystä alkuvaiheen kielenoppimisessa korostava Toisto-opetusmetodi, jota on kehitetty yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Malli sopii erityisesti sirpaleiseen ja hektiseen kontekstiin, kriisitilanteessa eläville ja keskittymisvaikeuksista kärsiville. Lisätietoa hankkeesta.

Osallisuuden kieltä oppimassa -hanke (4/2018-3/2021)

Suomen kieli sanoo tervetuloa -hankkeen 2. vaihe Osallisuuden kieltä oppimassa on saanut EU:n Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastolta tuen ajalle 4/2018-3/2021. Hanke laajenee kattamaan jo kotoutumisvaiheessa olevien riskiryhmien tukemisen, mm. yksintulleet nuoret sekä kotivanhemmat. Hankkeessa keskitytään osallisuuden edistämiseen ja demokratiakasvatusmateriaalin kehittämiseen. Lisätietoa hankkeesta.

 

Yhteydenotot:

 

Saara Zamiatin

Projektikoordinaattori

+358 40 635 3117

saara.zamiatin@kua.fi

 

KUA – Kirkon Ulkomaanapu

Eteläranta 8, PL 210, 00130 Helsinki

kua.fi

­