Kieliopastoiminta: kysymyksiä ja vastauksia

Alle on listattu yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia kieliopastoimintaan ja Helsingin yliopistossa opiskelijoiden kanssa yhteistyössä kehitettyyn suomen kielen opetusmenetelmään liittyen.

Keitä kielioppaat ovat ja mitä he tekevät?

Kielioppaaksi voi ryhtyä kuka vain toiminnasta kiinnostunut. Kielioppaat opettavat vastaanottokeskuksissa suomen kielen alkeita turvapaikanhakijoille dosentti Maria Ahlholmin ja Helsingin yliopiston suomen kielen opettajaopiskelijoiden kehittämän Toisto-menetelmän avulla.

Voiko kielioppaana toimia ilman kieliopaskoulutusta?

Voi, mutta suosittelemme koulutukseen osallistumista ennen opetuksen aloittamista. Voit myös käydä vastaanottokeskuksissa paikanpäällä tutustumassa kieliopastoimintaan.

Milloin kieliopaskoulutuksia järjestetään?

Kieliopaskoulutukset käynnistyivät vuoden 2015 lopulla. Uusia koulutuksia järjestetään eri puolilla Suomea noin kaksi kertaa kuussa. Tulevista koulutuksista ilmoitetaan suomenkielisanootervetuloa.fi -nettisivuilla, Opettajat ilman rajoja -Facebook-sivulla, Opettajat ilman rajoja -nettisivuilla sekä Opettajat ilman rajoja -uutiskirjeessä, jonka voi tilata liittymällä verkostoon.

Liity verkostoon

Lisäksi koulutuksia mainostetaan Suomen kieli sanoo tervetuloa -Facebook-sivulla ja Toisto-Kielioppaat Facebook-ryhmässä. Toisto-uutiskirjeen voi tilata sähköpostitse saara.huilla(at)kirkonulkomaanapu.fi.

Mistä kieliopasmateriaalin saa?

Materiaali on vapaasti saatavilla netissä. Löydät sen täältä! Sivuilta löytyvät tuokioiden käsikirjoitukset, opetuskuvat, sanastokoosteet ja näytevideot sekä osallistujalistat. Lisäksi sivuilta löytyy oppijoiden omaan käyttöön tarkoitettu osallistujapassi.

Painetun kuvamateriaalin tuokioihin 00-09 voit tilata ilmoittamalla kotiosoitteeseesi saara.huilla(at)kirkonulkomaanapu.fi.

Kaikkiin tuokioihin ei vielä löydy valmista kuvamateriaalia nettisivuilta. Väliaikaiset kuvat ja sanastokoosteet löydät Facebookin välityksellä ryhmästä Toisto-Kielioppaat kohdasta ”Tiedostot”. Voit myös pyytää ko. materiaalia lähetettäväksi sähköpostiosoitteeseesi. Ota yhteyttä saara.huilla(at)kirkonulkomaanapu.fi.

Mitä oppaaksi ilmoittautuminen käytännössä tarkoittaa / Mihin sitoudun ilmoittautuessani?

Kielioppaaksi haluavan on ajateltu sitoutuvan 10 opetuskertaan per opetusryhmä. Kertojen rytmin voi sopia oman vastaanottokeskuksen kanssa. Sopiva opetustahti olisi esimerkiksi kerta tai kaksi viikossa ja opetusta kerrallaan maksimissaan pari tuntia. Ryhmiä voi ottaa useampiakin, jos aikaa ja intoa riittää tai haluaa jatkaa opettamista 10 kerran jälkeen. Ideaalia organisoinnin ja opetuksen kannalta olisi, että sama opaspari hoitaisi yhden ryhmän kaikki suunnitellut opetuskerrat.

Miten ilmoittaudun vapaaehtoiseksi kielioppaaksi?

Ilmoittaudu kieliopastoiminnan projektikoordinaattori Saara Huillalle vapaaehtoiseksi kielioppaaksi saara.huilla(at)kirkonulkomaanapu.fi. Kerro viestissäsi lyhyesti työtaustasi ja millä paikkakunnalla voisit toimia.