Suomen kieli sanoo tervetuloa! -kieliopastoiminta

Toisto on turvapaikanhakijoiden kielenopetukseen kehitetty metodi, jonka avulla vapaaehtoistyöntekijät voivat opettaa tehokkaasti suomen kielen alkeita vasta maahan saapuneille. Opettajat ilman rajoja -verkosto levittää opetusmallia vastaanottokeskuksiin, joiden asukkailla on tarve saada tarkoituksenmukaista matalankynnyksen suomen kielen alkeisopetusta

Opettajat ilman rajoja -verkoston koordinoiman hankkeen Suomen kieli sanoo tervetuloa tarkoitus on tarjota kaikkien vastaanottokeskusten asukkaille mahdollisuus päästä opiskelemaan suomea mielekkäällä tavalla.

Hanke tarjoaa Toisto-koulutusta ja vapaaehtoistyön ohjausta turvapaikanhakijoiden suomen kielen alkeiden opetuksen tueksi. Kieliopaskoulutukset aloitettiin marraskuussa 2015 ja uusia koulutuksia on tarkoitus järjestää eri puolilla Suomea. Kieliopashankkeen tarkoituksena on myös ryhmätoimintojen kehittäminen kielen opetuksen rinnalle.

Kieliopastoimintaa tukee Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto. Hankkeen toimintaa ohjaa Kirkon Ulkomaanapu, Opettajat ilman rajoja -verkosto, Helsingin yliopisto, Maahanmuuttovirasto sekä Turvapaikanhakijoiden Tuki ry.

Tähän mennessä jo lähes tuhat vapaaehtoista ympäri Suomen on saanut koulutuksen Toisto-metodin käyttöön. Aktiivisia vastaanottokeskuksissa toimivia kielioppaita on tällä hetkellä muutamia kymmeniä eli mukaan kaivataan lisää auttavia käsiä! Voit ilmoittautua mukaan toimintaan tämän linkin kautta.

Vuoden 2017 aikana toiminnassa oli mukana 88 vapaaehtoista kieliopasta. Toimintaan osallistuvien turvapaikanhakijoiden osallistumiskertoja ryhmissä oli yhteensä 3748, joista haavoittuvassa asemassa olevia turvapaikanhakijoita oli 1752.

Vapaaehtoiseksi kielioppaaksi voi ilmoittautua kuka vain toiminnasta kiinnostunut.

 

Lisätietoa hankkeesta:

Projektikoordinaattorit Saara Huilla ja Elli-Noora Heino

Suomen kieli sanoo tervetuloa -kieliopashanke

+358406353117

saara.huilla(at)kirkonulkomaanapu.fi

elli-noora.heino(at)kirkonulkomaanapu.fi

Hankkeen Toisto-ryhmät:

HELSINKI:   Kaarlenkadun vastaanottokeskus (keskiviikkoisin 18.30-20 ja torstaisin 14.30-16); Uudenmaankadun vastaanottokeskus  (maanantaisin 18.30-20)

ESPOO :  Nihtisillan vastaanottokeskus (maanantaisin klo 18.30-20); Turvapaikanhakijanuorten Vamos -ryhmä

VANTAA:  Robert Huberin tien vastaanottokeskus (keskiviikkoisin klo 17-18.30)

TAMPERE:  Marhaban-keskus

TURKU: Me-talo Pansio (tiistaisin 17-18)

JYVÄSKYLÄ:  Salmirannan vastaanottokeskus (torstaisin klo 10-11.30); Monikulttuurikeskus Gloria

ROVANIEMI:  Rovaniemen vastaanottokeskus (ma 15-17, ryhmä tauolla)

LAMMI:  Lammin vok (ryhmä perusteilla)

OULU:  Oulun vok (ryhmä perusteilla)

PORI:  Porin vok (ryhmä perusteilla)

IMATRA:  Imatran vok (ryhmä perusteilla)

HAARAJOEN VOK: Lopettanut toimintansa.

KOKEMÄKI:  Kokemäen vok

JOUTSENO:   Joutsenon vok

Tule mukaan!