Vuoden globaalikasvattaja -palkinto

Opettajat ilman rajoja –verkosto jakaa vuosittain Maailman opettajien päivän kunniaksi järjestetyssä seminaarissa Vuoden Globaalikasvattaja –palkinnon. Opettajat ilman rajoja -verkoston perustama ja jakama Globaalikasvattajapalkinto on huomionosoitus globaalikasvatukselle suomalaisissa kouluissa. Se nostaa esille niitä hyviä malleja, menetelmiä ja käytäntöjä, jotka ovat esimerkkinä muille suomalaisille kouluille ja opettajille.

Vuoden 2017 Globaalikasvattaja

Ehdokkaiden hakuaika päättyi 10.9.2017.

Kiitos kaikille ehdokkaita ilmoittaneille!

Palkinnot jaetaan Maailman opettajien päivän seminaarissa 30.9.2017.

 

Saapuneiden ehdotusten perusteella Opettajat ilman rajoja -ohjausryhmä valitsee palkinnonsaajat. Ohjausryhmään kuuluvat Opettajien ammattijärjestö OAJ, Opetushallitus, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Ulkoasianministeriö, CIMO, Kehys ry, Kepa, Helsingin ja Oulun yliopistot, Kirkkohallitus ja sihteeristönä Kirkon Ulkomaanapu.

Palkinnot jaetaan 30.9. Maailman opettajien päivän seminaarissa Helsingissä.

Globaalikasvattaja 2017 palkittavia valittaessa huomiota kiinnitetään seuraaviin kriteereihin.

Opettaja on:

  • toiminut pitkäjänteisesti globaalikasvattajana,
  • osallistunut globaalikasvatuksen pedagogiseen kehittämiseen tai lanseerannut uuden innostavan toimintatavan,
  • innostanut ja rohkaissut muita opettajia globaalikasvatukseen ja tarjonnut vertaistukea tai toiminut mentorina,
  • tukenut oppilaittaan tai opiskelijoitaan aktiiviseen maailmankansalaisuuteen.

Koulu tai oppilaitos on: 

  • lanseerannut ja kehittänyt kekseliään toimintatavan globaalikasvatukseen,
  • painottanut globaalikasvatusta paikallisessa opetussuunnitelmassa ansiokkaasti,
  • kehittänyt opettajakunnan osaamista globaalikasvatuksessa ja rohkaissut heitä aiheen pariin,
  • tehnyt tuloksellista, vaikuttavaa ja pitkäjänteistä yhteistyötä globaalikasvatuksen parissa toimivan kansalaisjärjestön tai muun toimijan (seurakunnat, kunnat) kanssa tai ollut mukana kehittämässä uutta toimintatapaa,
  • tarjonnut oppilaille ja opiskelijoille tilaa toimia aktiivisina maailmankansalaisina ja koko koulu tai oppilaitos on osallistunut aktiivisesti.

Globaalikasvatuksen määritelmä ja tarkoitus Maastrichtin sopimuksen (2002) mukaan on: ”avata ihmisten silmät ja mieli maailman moninaisuuksille sekä kannustaa toimimaan oikeudenmukaisemman, kestävämmän ja ihmisoikeuksia kunnioittavamman maailman puolesta”.

Ensimmäiset Opettajat ilman rajoja -verkoston globaalikasvattaja -palkinnot jaettiin vuonna 2013, jolloin palkinnon saivat opettaja Hanna Niittymäki ja Vesilahden yläaste. Vuoden 2014 palkinnon saivat llpoisten koulun opettaja Heli Arosuo Turusta ja Kokkolan ruotsinkielinen lukio. Vuonna 2015 palkinnon saivat Seinäjoen lukion opettajien työryhmä ja Raunistulan yhtenäiskoulun Raunistulan yksikkö. Vuonna 2016 palkinto jaettiin Katri-Maija Lehtinen-Itälälle Oulun normaalikoulusta ja Mervi Pöysälle Kallaveden lukiosta, Oppilaitospalkinnon sai Jyväskylän kristillinen opisto.

Tunnetko opettajan, joka on ansioitunut globaalikasvatuksessa?

Tiedätkö oppilaitoksen tai koulun, jossa toimitaan oikeudenmukaisemman, kestävämmän ja ihmisoikeuksia kunnioittavamman maailman puolesta?

Pistä ehdotus tulemaan ja suo tekijöille ansaittua kiitosta ja kunniaa!