Aiempien vuosien seminaarit

Kuvia Maailman opettajien päivän seminaarista.

Maailman opettajien päivän seminaari 2017

Maailman opettajien päivän seminaari 2017 järjestettin 30.9. teemalla Koulutus ja pakolaisuus.

Maailman opettajien päivän seminaariin saapui kuulijoita ympäri eteläistä Suomea. Mukana oli opettajia ja opetusalan asiantuntijoita. Seminaarin aloitti ekonomisti ja entinen Maailmanpankin sektori- ja maajohtaja Ritva Reinikka kertoen koulutuskysymyksistä Afrikan kontekstissa. Lisäksi päivän aikana esiteltiin mm. Opettajat ilman rajoja -verkoston Suomen kieli sanoo tervetuloa -hanke, sekä nuoria turvapaikanhakijoita osallistamaan pyrkivä Omin sanoin -videohanke. Seminaarin aikana saatiin nauttia Awtar -yhtyeen ja Rami Almithawin musiikista.

Globaalikasvatuksen opettajapalkinnon voitti Eeva-Liisa Kiiskilä, ja  oppilaitokselle jaettavan palkinnon sai Espoon Latokasken koulu.

Eeva-Liisa Kiiskilä toimii maahanmuuttajaoppilaiden valmistavan luokan opettajana yläkoulussa sekä kieli- ja kulttuuriryhmien opetuksen koordinaattorina Kokkolassa. Kiiskilää on kehuttu innostavaksi ja globaalikasvatuksen teemoihin intohimoisesti omistautuvaksi työkaveriksi. Kiiskilä muistuttaa meitä kollegoja väsymättä siitä, että maailmaa muuttuu pienin askelin, pienin arkipäiväisin teoin. Kiiskilälle globaalikasvatus on tasapuolisuutta ja reiluutta, kuuntelemista ja asioihin tarttumista.

Kiiskilä on ollut avainhenkilö Kokkolan opetuspalveluiden globaalikasvatuksen edistämisessä jo vuosien ajan. Opetustyönsä ohella hän on tehnyt aktiivisesti ja ansiokkaasti töitä globaalikasvatuksen juurruttamiseksi. Hän on muun muassa ollut mukana perustamassa Kokkolan Maailmankoulua, sekä toiminut useiden kansainvälisyyskasvatukseen liittyvien hankkeiden parissa.

Eeva-Liisan pitkäjänteinen työpanos ja omistautuminen globaalikasvatuksen pedagogiseen kehittämiseen on ollut esimerkillistä. Hänen työnsä on inspiroinut monia opettajia, oppilaita ja kouluyhteisöjen jäseniä.

Kiiskilä kehottaa jokaista opettajaa ottamaan osaa globaalikasvatustyöhön todeten: Ajattele laatikon ulkopuolelta ja anna mielikuvituksen laukata sopivissa määrin mieluiten yhdessä tehden. Yhteisistä innostumisista syntyy väistämättä helmiä!

Vuoden Globaalikasvattaja Eeva-Liisa Kiiskelä, vuoden Globaalin Latokasken koulun opettaja Oili Juutila, oppilaat Aurora Alava ja Sanni Laine, sekä koulun rehtori Olli-Pekka Hiipakka. Palintoja jakamassa Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen

Oppilaitokselle jaettavan palkinnot saaneessa Latokasken koulussa kansainvälisyys ja globaalikasvatuksen teemat ovat olleet näkyvästi läsnä Latokasken koulun toiminnassa monella tavoin jo useamman vuoden ajan.

Koulussa on arjen toimintaan vakiinnutettu monenlaisia toimintatapoja, joilla pyritään tukemaan oppilaiden osallisuutta kansainvälisyysvalmiuksien saamiseen. Globaalit ja kansainväliset teemat on Latokaskessa sisällytetty vahvasti eri oppiaineisiin.

Koulun rehtori Olli-Pekka Hiipakan mukaan Globaalikasvatus on rauhantyötä parhaimmillaan. Ajassa, jossa asenteet ja puheet ovat koventuneet, on tärkeää rakentaa tiedolla ja toiminnalla oikeaa tietoa maista ja kansoista. Epäluulo syntyy tietämättömyydestä, ja koulu on avainroolissa tiedon välittämisessä ja asennekasvatuksessa.

Hiipakka korostaa tietotekniikan tarjoamia mahdollisuuksia globaalin tietoisuuden herättäjänä. Hän toivoo, että jokainen koulu osallistuisi globaalikasvatukseen ainakin jollakin tavalla, ja muistuttaa, että globaalikasvatuksen sisältöjä suunniteltaessa vain mielikuvitus on rajana!

KUVATUNNELMIA SEMINAARISTA 30.9.2017

 

Maailman opettajien päivän seminaari 2016

VUODEN 2016 SEMINAARIN TEEMANA OLI KOULUTUS OIKEUTENA

Seminaari rikkoi vuonna 2016 sadan kävijän ennätyksen. Olimme iloissamme suuresta kiinnostuksesta tapahtumaan!

Uutuutena seminaarissa jaettiin myös ensimmäistä kertaa veso-osallistumistodistuksia.

Vuoden 2016 teema oli Koulutus oikeutena. Seminaarin ohjelmassa oli Opettajat ilman rajoja -verkoston toimintaan tutustumista, kokemuksia vapaaehtoistyöstä, ajankohtaisia puheenvuoroja globaalikasvatuksesta ja kehitysyhteistyön opetussektorista sekä globaalikasvatustyöpajoja yhteistyössä Koulu maailmaa muuttamaan -hankkeen kanssa. Lisää työpajoista voit lukea alalehdeltä Seminaarin työpajat 2016. Seminaarissa jaettiin myös vuoden Globaalikasvattajapalkinnot.

Uutuutena seminaarissa jaettiin myös ensimmäistä kertaa veso-osallistumistodistuksia.

Seminaarissa kuultiin paljon mielenkiintoisia puheenvuoroja ihmisoikeusperustaisesta kehitysyhteistyöstä, ihmisoikeuskasvatuksesta ja opetuksesta monikulttuurisessa yhteiskunnassa ja osallistuttiin Koulu maailmaa muuttamaan -työpajoihin.

Kansanedustaja Aila Paloniemi jakoi seminaarissa Opettajat ilman rajoja -verkoston valitsemat Globaalikasvattaja 2016 -palkinnot globaalikasvatuksessa ansioituneille opettajille ja oppilaitokselle.

Seminaarin juonsi Opettajat ilman rajoja -yhteyspäällikkö Inka Hopsu. Seminaarissa puhuivat ulkoministeriön ihmisoikeusasiantuntija Åsa Wallendahl, lasten oikeudet -asiantuntija Mia Matilainen ja tutkija Pasi Saukkonen.

World Teacher -vapaaehtoiskokemuksista kertoivat Eini Aho, Jenni Koivumäki, Annika Nieminen ja Saana Sirviö. Eritrean vapaaehtoisjaksosta kertoivat Jukka Tulivuori ja Katri Meriläinen. Seminaarin päätti Maria Gasolina -yhtyeen esitys.

Seminaarin puhujien esitykset:

Åsa Wallendahl

Mia Matilainen

Pasi Saukkonen

Vapaaehtoisten esitykset:

Katri Meriläinen ja Jukka Tulivuori

KUVATUNNELMIA 2016

Åsa Wallendahl: Ihmisoikeusperustainen kehitysyhteistyö

20161008_103145

Pasi Saukkonen: Monikulttuurisuus yhteiskunnassaimg_9393

World Teacher -vapaaehtoiset Annika Nieminen, Saana Sirviö, Eini Aho ja Jenni Koivumäkiimg_9396

Katri Meriläinen, Eritrean vapaaehtoinenimg_9401

Jukka Tulivuori, Eritrean vapaaehtoinenimg_9402

Opettajat ilman rajoja -yhteyspäällikkö Inka Hopsu juonsi tapahtumanimg_9404

Vuoden globaalikasvattaja 2016

Palkintojen jako

Kansanedustaja ja Opettajat ilman rajoja -verkoston ohjausryhmän jäsen Aila Paloniemi julkisti Vuoden globaalikasvattajapalkinnon voittajat

Globaalikasvattajapalkinnon voittaja Katrimaija Lehtinen-Itäläimg_9410

 

Katrimaija Lehtinen-Itäläimg_9414

Globaalikasvatuspalkinnon voittaja Mervi Pöysä ja kansanedustaja Aila Paloniemi
img_9415

 

Mervi Pöysäimg_9417

Vuoden globaalikasvattaja -oppilaitospalkinnon sai Jyväskylän kristillinen opisto

img_9418

Perustelut Jyväskylän kristilliselle opistolle luki Elina Pohjonen

Yhteiskuvat

Kuvassa vasemmalta oikealle, takarivissä:

opiskelija Ali Xayle Muhamed (JKO), asuntolaohjaaja – yhteisökoordinaattori Mikko Hammarén (JKO), opiskelija Sofianna Keskitalo (JKO), kansanedustaja ja Opettajat ilman rajoja verkoston ohjausryhmän jäsen Aila Paloniemi.

Vasemmalta oikealle, eturivissä:

opettaja Leena Naskali (JKO), Katrimaija Lehtinen-Itälä (Oulun normaalikoulu), Mervi Pöysä (Kallaveden lukio)

img_9420

oir-palkitut-2016-web

img_9427

img_9429

Maailman opettajien päivän seminaari 2015

Vaikuttamistyönjohtaja Aaro Rytkönen piti puheensa koulutuksesta ja rauhantyöstä.

Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Professori Kauko Hämäläinen kertoi koulutuskonsultin kokemuksista kehittyvistä maista.

Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Opettajat Ilman Rajoja – vapaaehtoinen Jyrki Lempinen jakoi kokemuksiaan Kambodzhan opetusministeriössä työskentelystä.

Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Opettajat Ilman Rajoja- Kenian vapaaehtoiset kertoivat kokemuksistaan vapaaehtoisjaksoltaan.

Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru otti puheenvuoronsa ohella vastaan vetoomuksen kehitysmaiden opettajien koulutuksen puolesta. Ministeri pääsi myös OAJ:n kukon haastattelemaksi.

Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Ministeri Krista Kiurun puheenvuoro.

Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Seminaarissa järjestettiin kolme työpajaa. Teologian tohtori Jyri Komulaisen työpaja käsitteli Opetusalan ammattilaisen kulttuuri –ja uskontolukutaitoa maailmalla.

Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Opettajat Ilman Rajoja- yhteyspäällikkö Minna Törrösen työpaja aiheesta sosiaalinen ja julkinen media vapaaehtoisverkoston käytössä.

Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Opettajat Ilman Rajoja- yhteyspäällikkö Inka Hopsun työpajassa pohdittiin suomalaisen opettajuuden vahvuuksia.

Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Työpajojen purun jälkeen Opetusneuvos Paula Mattila Opetushallituksesta piti puheen globaalikasvatuksen merkityksestä uudistuvissa opetussuunnitelmissa.

Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Seminaarin lopussa kuultiin muusikko Tommi Kaleniuksen esitys.

Kuvaaja Suvi Mikkanen.