Maailman opettajien päivän seminaari 2017
Maailman opettajien päivän seminaari 2017 järjestettin 30.9. teemalla Koulutus ja pakolaisuus.
Maailman opettajien päivän seminaariin saapui kuulijoita ympäri eteläistä Suomea. Mukana oli opettajia ja opetusalan asiantuntijoita. Seminaarin aloitti ekonomisti ja entinen Maailmanpankin sektori- ja maajohtaja Ritva Reinikka kertoen koulutuskysymyksistä Afrikan kontekstissa. Lisäksi päivän aikana esiteltiin mm. Opettajat ilman rajoja -verkoston Suomen kieli sanoo tervetuloa -hanke, sekä nuoria turvapaikanhakijoita osallistamaan pyrkivä Omin sanoin -videohanke. Seminaarin aikana saatiin nauttia Awtar -yhtyeen ja Rami Almithawin musiikista.
Globaalikasvatuksen opettajapalkinnon voitti Eeva-Liisa Kiiskilä, ja oppilaitokselle jaettavan palkinnon sai Espoon Latokasken koulu.
Eeva-Liisa Kiiskilä toimii maahanmuuttajaoppilaiden valmistavan luokan opettajana yläkoulussa sekä kieli- ja kulttuuriryhmien opetuksen koordinaattorina Kokkolassa. Kiiskilää on kehuttu innostavaksi ja globaalikasvatuksen teemoihin intohimoisesti omistautuvaksi työkaveriksi. Kiiskilä muistuttaa meitä kollegoja väsymättä siitä, että maailmaa muuttuu pienin askelin, pienin arkipäiväisin teoin. Kiiskilälle globaalikasvatus on tasapuolisuutta ja reiluutta, kuuntelemista ja asioihin tarttumista.
Kiiskilä on ollut avainhenkilö Kokkolan opetuspalveluiden globaalikasvatuksen edistämisessä jo vuosien ajan. Opetustyönsä ohella hän on tehnyt aktiivisesti ja ansiokkaasti töitä globaalikasvatuksen juurruttamiseksi. Hän on muun muassa ollut mukana perustamassa Kokkolan Maailmankoulua, sekä toiminut useiden kansainvälisyyskasvatukseen liittyvien hankkeiden parissa.
Eeva-Liisan pitkäjänteinen työpanos ja omistautuminen globaalikasvatuksen pedagogiseen kehittämiseen on ollut esimerkillistä. Hänen työnsä on inspiroinut monia opettajia, oppilaita ja kouluyhteisöjen jäseniä.
Kiiskilä kehottaa jokaista opettajaa ottamaan osaa globaalikasvatustyöhön todeten: Ajattele laatikon ulkopuolelta ja anna mielikuvituksen laukata sopivissa määrin mieluiten yhdessä tehden. Yhteisistä innostumisista syntyy väistämättä helmiä!
Vuoden Globaalikasvattaja Eeva-Liisa Kiiskelä, vuoden Globaalin Latokasken koulun opettaja Oili Juutila, oppilaat Aurora Alava ja Sanni Laine, sekä koulun rehtori Olli-Pekka Hiipakka. Palintoja jakamassa Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen
Oppilaitokselle jaettavan palkinnot saaneessa Latokasken koulussa kansainvälisyys ja globaalikasvatuksen teemat ovat olleet näkyvästi läsnä Latokasken koulun toiminnassa monella tavoin jo useamman vuoden ajan.
Koulussa on arjen toimintaan vakiinnutettu monenlaisia toimintatapoja, joilla pyritään tukemaan oppilaiden osallisuutta kansainvälisyysvalmiuksien saamiseen. Globaalit ja kansainväliset teemat on Latokaskessa sisällytetty vahvasti eri oppiaineisiin.
Koulun rehtori Olli-Pekka Hiipakan mukaan Globaalikasvatus on rauhantyötä parhaimmillaan. Ajassa, jossa asenteet ja puheet ovat koventuneet, on tärkeää rakentaa tiedolla ja toiminnalla oikeaa tietoa maista ja kansoista. Epäluulo syntyy tietämättömyydestä, ja koulu on avainroolissa tiedon välittämisessä ja asennekasvatuksessa.
Hiipakka korostaa tietotekniikan tarjoamia mahdollisuuksia globaalin tietoisuuden herättäjänä. Hän toivoo, että jokainen koulu osallistuisi globaalikasvatukseen ainakin jollakin tavalla, ja muistuttaa, että globaalikasvatuksen sisältöjä suunniteltaessa vain mielikuvitus on rajana!
KUVATUNNELMIA SEMINAARISTA 30.9.2017
- Kai Mykkänen ja vuoden 2017 Globaalikasvatuspalkintojen voittajia
- Rami Almithawi aloitti seminaaripäivän valloittavalla musiikillaan
- OIR -verkoston ohjausryhmän puheenjohtaja Ritva Semi toivotti kuulijat tervetulleeksi seminaariin
- Pirkko Puonti kertoi kokemuksistaan OIR vapaaehtoisena Kreikassa
- Kirkon Ulkomaanavun Miina Puntila kertoi työstään Jordaniassa
- Ritva Reinikka valotti koulutuskysymyksistä Afrikan kontekstissa
- Rami Almithawin musiikkiesitys.
- Markku Rantahalvari kertoi vapaaehtoiskokemuksistaan Ugandassa
- Saara Huilla kertoi koordinoimastaan Suomen kieli sanoo tervetuloa – hankkeesta
- Elina Mäkilä esitteli Omin sanoin – nuorten turvapaikanjakijoiden videohanketta, jossa toimii koordinaattorina
- Omin sanoin – hankkeeseen osallistuneet Ali Al-Lami ja oikealla Saeif Al-Zirjawi.
- Yleisöä seuraamassa esityksia
- Inka Hopsu, Opettajat ilman rajoja -verkoston yhteyspäällikkö
- Kai Mykkänen jakaa vuoden Globaalikasvattaja ja vuoden Globaali koulu -palkinnot.
- Työpaja – Toisto-metodi kielenopetuksessa.
- Awtar-yhtye valloitti yleisön päivän päätteeksi musiikillaan
Maailman opettajien päivän seminaari 2016
VUODEN 2016 SEMINAARIN TEEMANA OLI KOULUTUS OIKEUTENA
Seminaari rikkoi vuonna 2016 sadan kävijän ennätyksen. Olimme iloissamme suuresta kiinnostuksesta tapahtumaan!
Uutuutena seminaarissa jaettiin myös ensimmäistä kertaa veso-osallistumistodistuksia.
Vuoden 2016 teema oli Koulutus oikeutena. Seminaarin ohjelmassa oli Opettajat ilman rajoja -verkoston toimintaan tutustumista, kokemuksia vapaaehtoistyöstä, ajankohtaisia puheenvuoroja globaalikasvatuksesta ja kehitysyhteistyön opetussektorista sekä globaalikasvatustyöpajoja yhteistyössä Koulu maailmaa muuttamaan -hankkeen kanssa. Lisää työpajoista voit lukea alalehdeltä Seminaarin työpajat 2016. Seminaarissa jaettiin myös vuoden Globaalikasvattajapalkinnot.
Uutuutena seminaarissa jaettiin myös ensimmäistä kertaa veso-osallistumistodistuksia.
Seminaarissa kuultiin paljon mielenkiintoisia puheenvuoroja ihmisoikeusperustaisesta kehitysyhteistyöstä, ihmisoikeuskasvatuksesta ja opetuksesta monikulttuurisessa yhteiskunnassa ja osallistuttiin Koulu maailmaa muuttamaan -työpajoihin.
Kansanedustaja Aila Paloniemi jakoi seminaarissa Opettajat ilman rajoja -verkoston valitsemat Globaalikasvattaja 2016 -palkinnot globaalikasvatuksessa ansioituneille opettajille ja oppilaitokselle.
Seminaarin juonsi Opettajat ilman rajoja -yhteyspäällikkö Inka Hopsu. Seminaarissa puhuivat ulkoministeriön ihmisoikeusasiantuntija Åsa Wallendahl, lasten oikeudet -asiantuntija Mia Matilainen ja tutkija Pasi Saukkonen.
World Teacher -vapaaehtoiskokemuksista kertoivat Eini Aho, Jenni Koivumäki, Annika Nieminen ja Saana Sirviö. Eritrean vapaaehtoisjaksosta kertoivat Jukka Tulivuori ja Katri Meriläinen. Seminaarin päätti Maria Gasolina -yhtyeen esitys.
Seminaarin puhujien esitykset:
Vapaaehtoisten esitykset:
Katri Meriläinen ja Jukka Tulivuori
KUVATUNNELMIA 2016
Åsa Wallendahl: Ihmisoikeusperustainen kehitysyhteistyö
Pasi Saukkonen: Monikulttuurisuus yhteiskunnassa
World Teacher -vapaaehtoiset Annika Nieminen, Saana Sirviö, Eini Aho ja Jenni Koivumäki
Katri Meriläinen, Eritrean vapaaehtoinen
Jukka Tulivuori, Eritrean vapaaehtoinen
Opettajat ilman rajoja -yhteyspäällikkö Inka Hopsu juonsi tapahtuman
Vuoden globaalikasvattaja 2016
Palkintojen jako
Kansanedustaja ja Opettajat ilman rajoja -verkoston ohjausryhmän jäsen Aila Paloniemi julkisti Vuoden globaalikasvattajapalkinnon voittajat
Globaalikasvattajapalkinnon voittaja Katrimaija Lehtinen-Itälä,
Katrimaija Lehtinen-Itälä
Globaalikasvatuspalkinnon voittaja Mervi Pöysä ja kansanedustaja Aila Paloniemi
Mervi Pöysä
Vuoden globaalikasvattaja -oppilaitospalkinnon sai Jyväskylän kristillinen opisto
Perustelut Jyväskylän kristilliselle opistolle luki Elina Pohjonen
Yhteiskuvat
Kuvassa vasemmalta oikealle, takarivissä:
opiskelija Ali Xayle Muhamed (JKO), asuntolaohjaaja – yhteisökoordinaattori Mikko Hammarén (JKO), opiskelija Sofianna Keskitalo (JKO), kansanedustaja ja Opettajat ilman rajoja verkoston ohjausryhmän jäsen Aila Paloniemi.
Vasemmalta oikealle, eturivissä:
opettaja Leena Naskali (JKO), Katrimaija Lehtinen-Itälä (Oulun normaalikoulu), Mervi Pöysä (Kallaveden lukio)
Maailman opettajien päivän seminaari 2015
Vaikuttamistyönjohtaja Aaro Rytkönen piti puheensa koulutuksesta ja rauhantyöstä.
Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Professori Kauko Hämäläinen kertoi koulutuskonsultin kokemuksista kehittyvistä maista.
Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Opettajat Ilman Rajoja – vapaaehtoinen Jyrki Lempinen jakoi kokemuksiaan Kambodzhan opetusministeriössä työskentelystä.
Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Opettajat Ilman Rajoja- Kenian vapaaehtoiset kertoivat kokemuksistaan vapaaehtoisjaksoltaan.
Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru otti puheenvuoronsa ohella vastaan vetoomuksen kehitysmaiden opettajien koulutuksen puolesta. Ministeri pääsi myös OAJ:n kukon haastattelemaksi.
Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Ministeri Krista Kiurun puheenvuoro.
Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Seminaarissa järjestettiin kolme työpajaa. Teologian tohtori Jyri Komulaisen työpaja käsitteli Opetusalan ammattilaisen kulttuuri –ja uskontolukutaitoa maailmalla.
Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Opettajat Ilman Rajoja- yhteyspäällikkö Minna Törrösen työpaja aiheesta sosiaalinen ja julkinen media vapaaehtoisverkoston käytössä.
Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Opettajat Ilman Rajoja- yhteyspäällikkö Inka Hopsun työpajassa pohdittiin suomalaisen opettajuuden vahvuuksia.
Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Työpajojen purun jälkeen Opetusneuvos Paula Mattila Opetushallituksesta piti puheen globaalikasvatuksen merkityksestä uudistuvissa opetussuunnitelmissa.
Kuvaaja Suvi Mikkanen.

Seminaarin lopussa kuultiin muusikko Tommi Kaleniuksen esitys.
Kuvaaja Suvi Mikkanen.